Ispis
Kategorija: Vijesti

proracun1919

Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. godine rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2018. do kraja ožujka 2019. godine.

Prema rezultatima istraživanja, prosječna transparentnost gradova je vrlo dobra (4,3), a gradovi su prosječno najtransparentniji u Brodsko-posavskoj (5), Istarskoj (4,8) i Primorsko-goranskoj (4,7) županiji. Tako je Grad Slavonski Brod po osmi put dobio ocjenu „izvrstan“ za transparentnost proračuna uz pohvalu da je uz još sedam gradova, u svim dosadašnjim ciklusima, objavio svih pet traženih dokumenata. Naime, od samih početaka istraživanja transparentnosti proračuna hrvatskih lokalnih jedinica, kojeg provodi Institut za javne financije, Slavonski Brod je standardno ocjenjivan najvišom ocjenom, što ga svrstava među najbolje gradove po pitanju transparentnosti.

Do sada je Grad dobio nagrade za najtransparentniji gradski proračun, nagrade za transparentnost i odgovornost tijela lokalne i regionalne samouprave te dvije vrlo visoke ocjene za otvorenost proračuna građanima.

Isto tako, Grad Slavonski Brod je u potpunosti javan i transparentan pa tako građani, osim informacija o proračunu za tekuću godinu te informacija o izvršenju proračuna, na stranicama Grada Slavonskog Broda mogu pristupiti proračunskom vodiču za građane, a dostupan je i obrazac putem kojeg svaki građanin može dostaviti svoje prijedloge o projektima i investicijama koje smatraju prioritetnima. Također, zahvaljujući izravnom radijskom prijenosu ili prijenosu putem live-streama građanima je omogućen uvid u odluke koje se donose na sjednicama Gradskog vijeća, a na web stranicama Grada objavljeni su i tonski zapisi održanih sjednica.

Detaljnije rezultate istraživanja možete pogledati na internetskim stranicama Instituta za javne financije.