Ispis

01 5

Potpisivanjem obvezujućih dokumenata između Rafinerije nafte Brod, Crodux plina, Zarubežnjefta i Plinacroa konačno su stvoreni preduvjeti za realizaciju plinofikacije rafinerije i prelazak na plin kao čišći energent, čime će se velikim dijelom trajno riješiti pitanje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu.


U Velikoj vijećnici zgrade Brodsko-posavske županije danas je održan važan i dugoočekivani sastanak na kojem su predstavnici Rafinerije nafte Brod (RNB), Crodux plina, Zarubežnjefta i Plinacroa potpisali dokumente ključne za realizaciju projekta „Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod“. Potpisivanju ovih dokumenata nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Riječ je o ukupno tri dokumenta: Sporazumu o izgradnji, operativnom korištenju i održavanju izravnog plinovoda između RNB, Zarubežnjefta i Crodux plina, Glavnom ugovoru o opskrbi prirodni plinom, između RNB i Crodux plina te Predugovoru o priključenju na transportni sustav, između Plinacro i Crodux plina.

Susretu je prisustvovao i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara koji je tom prilikom izjavio: „Danas je konačno napravljen prvi korak prema toliko očekivanoj plinofikaciji Rafinerije nafte Brod, zahvaljujući kojoj će velikim dijelom biti riješen problem onečišćenja zraka u našem gradu. Svjesni važnosti ovog projekta, u nekoliko smo navrata od nadležnih institucija tražili očitovanje po pitanju statusa projekta, ukazujući na žurnost u provedbi pa sam zadovoljan što se stvar konačno pokrenula jer će čišći zrak značiti i veću kvalitetu života građana Slavonskog Broda“.

Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod (RNB) od strane opskrbljivača Crodux plin obavit će se izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom te rafinerije.

Podsjećamo kako je gradonačelnik Duspara u listopadu 2018., u nastojanju da se u cijelosti riješi problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, od nadležnih institucija pored realizacije plinofikacije zatražio i dodjeljivanje kategorije posebnog statusa građanima Slavonskog Broda te uvođenje konkretnih mjera za smanjenje onečišćenja zraka, za što se još uvijek očekuje službeno očitovanje. Uvođenje traženih mjera dodatno bi se smanjila količina lebdećih čestica u zraku te bi se građanima olakšali zahvati poput energetskih obnova kuća.

 

01_2.jpg 01_3.jpg 01_4.jpg

01_5.jpg 01_6.jpg 01_7.jpg