Sastanak predsjednice RH o onečišćenju zraka, nastavak je razgovora o plinofikaciji Rafinerije Brod

naslovna resize

U Slavonskom Brodu danas je održan najavljeni poseban sastanak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović s ključnim dionicima u rješavanju problematike onečišćenja zraka. Na samo početku sastanka predsjednica je izrazila sućut obitelji poginulog radnika u te izrazila žaljenje radnicima Rafinerije i ruskim predstavnicima zbog sinoćnje havarije, odnosno eksplozije u rafinerije. S ruske strane na sastanak su bili pozvani generalni direktor ruske naftne kompanije Zarubežnjefta, Sergej Kudrjašov, izaslanstvo Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva energetike Ruske federacije, ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov te predstavnik tvrtke Optima u vlasništvu Zarubežnjefta koja posluje u sklopu rafinerije Bosanski Brod. S hrvatske strane,  nazočni su bili ministar zaštite okoliša i eneregtike Tomislav Ćorić, direktor Plinacroa Ivan Arar, direktor tvrtke Crodux-energetika Branko Radošević te župan Danijel Marušić. U ime Grada Slavonskog Broda na sastanku je sudjelovao gradonačelnik Mirko Duspara.

Tema današnjeg sastanka bila je konkretna operacionalizacija i nastavak razgovora oko plinofikacije Rafinerije Brod sa sustava opskrbe plinom iz Hrvatske strane u skladu s političkim razgovorima i dogovorima s najvišim vrhom Ruske federacije kako bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenje zraka u Slavonskom Brodu i okolici, izjavila je predsjednica.

Rafinerija nije jedini zagađivač zraka, ali je najodgovornija za visoke razine sumporovodika i drugih onečišćujućih tvari pa bi se njezinom plinofikacijom velikim dijelom riješilo pitanje onečišćenja zraka. Odnosno, nakon plinofikacije za 50 % bi se smanjila emisija štetnih plinova, a nastavno na to, predsjednica je podsjetila na Protokol potpisan prošle godine u listopadu između resornih Ministarstva RH i Republike Srpske koji se odnosi na realizaciju izgradnje i dogradnje produktovoda Slobodnica-Brod kako bi rafinerija prešla na korištenje plina. S obzirom da je taj Protokol bio temelj za komercijalnu suradnju između tvrtke Crodux i Optima grupe, danas se razgovaralo i o otvorenim pitanjima kako bi se moglo pristupiti rješavanju problematike, vodeći brigu prije svega o interesu stanovnika Slavonskog Broda i okolice te poštujući komercijalne interese i pozitivne propisima Republike Hrvatske.

Spomenuta je i sanacija produktovoda nakon ekološkog incidenta što je odgodilo napredovanje realizacije izgradnje produktovoda i prelaska korištenja plina u rafineriji, a drugi razlog odgode su promijenjen okolnosti komercijalnih interesa s ruske i hrvatske strane o kojima se danas razgovaralo. U ovom trenutku produktovod je u fazi dijagnostike koju izvode Plinacro, kao vlasnik produktovoda, i tvrtka Crodux.

Grad Slavonski Brod već dulje vrijeme nadležnim ministarstvima predlaže provođenje mjera kojima bi se smanjilo onečišćenje zraka, a kako bi stanovnici Slavonskog Broda mogli napokon udisati čist zrak.

Iako Grad ne može utjecati na najveći izvor onečišćenja zraka koji se nalazi u Rafinerije, do njezina prelaska na korištenje plina potrebno je krenuti u realizaciju svih mjera koje će smanjiti zagađenost zraka. To podrazumijeva izmjestiti granični prijelaz i izmještanje naplatnih kućica na Autocesti A3, a kako bi se smanjila emisija štetnih plinova koji dolaze od zadržavanja i protoka velikog broja vozila na tim mjestima. Isto tako, potrebno je uvesti kategoriju posebnog statusa za građane Slavonskog Broda kada je riječ energetskoj obnovi obiteljskih kuća, zgrada i javnih objekata, zamjeni kućnih ložišta te izgradnji javne rasvjete, biciklističkih i pješačkih staza pri čemu bi se postotak sufinanciranja povećao na od 85% do 100%. Jedna od mjera je i uvođenje ekološke rente kojom bi se Gradu plaćala posebna naknada za onečišćenje, a koju bi u ovom slučaju plaćao glavni dobavljač sirovine za proizvodnju nafte JANAF, s obzirom da se renta ne može naplatiti od Rafinerije. Sve to najviše zaslužuju stanovnici Slavonskog Broda koji su izloženi prekoračenjima vrijednosti lebdećih čestica i sumoprovodika tijekom posljednjih nekoliko godina, iako im je Ustavom zajamčeno pravo na čist zrak i zdrav okoliš, naglasio je povodom sastanka gradonačelnik Mirko Duspara.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Sastanak predsjednice RH o onečišćenju zraka, nastavak je razgovora o plinofikaciji Rafinerije Brod

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.