Predstavnici Hrvatskih voda dolaze u Slavonski Brod utvrditi razmjere i uzrok potencijalnog onečišćenja rijeke Save

Nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Brod, koja je dovela do velikog požara, jutros je uočena nafta mrlja na rijeci Savi. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda od jutros su na terenu, a odmah je angažirana i tvrtka koja se bavi sanacijom takvih onečišćenja. U ovom trenutku čeka se dolazak predstavnika Hrvatskih voda koji će obići teren i utvrditi razmjere onečišćenja te što je dovelo do njega.

„Sinoćnja nesreća je dokaz da se problem Rafinerije mora početi rješavati i da je njena modernizacija nužna. Brođani više nemaju strpljenja i to sa razlogom. Kada bi se problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu počeo rješavati onda u ovakvim situacijama ne bi dolazilo do panike“- izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara.

Iako se Rafinerija nalazi izvan granica RH i EU, Grad je još ranije zatražio od nadležnih ministarstava provođenje mjera koje jesu u njihovoj nadležnosti, a koje bi pomogle u smanjenju zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. To su izmiještanje graničnog prijelaza i naplatnih kućica na autocesti A3 kako bi se smanjila emisija štetnih plinova zbog zadržavanja i protoka velikog broja vozila na tim mjestima. Također, Grad je predložio i uvođenje kategoriju posebnog statusa za građane Slavonskog Broda kada je riječ energetskoj obnovi obiteljskih kuća, zgrada i javnih objekata, zamjeni kućnih ložišta te izgradnji javne rasvjete, biciklističkih i pješačkih staza pri čemu bi se postotak sufinanciranja povećao na od 85% do 100%.

„ Kao Grad tražit ćemo od Janafa, koji je glavni dobavljač sirovine za proizvodnju nafte, plaćanje ekološke rente kao posebne naknade za onečišćenje, obzirom da se ona ne može naplatiti od Rafinerije. Sve ove godine ova državna kompanija zarađuje na poslovanju s Rafinerijom. Istom Rafinerijom koja zagađuje zrak u našem gradu“- poručio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je ponovno naglasio i kako nema razloga za paniku među građanima Slavonskog Broda. Naime, koncentracije onečišćujućih tvari u zraku i dalje se redovno prate, a prema posljednjim podatcima Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zrak, koju vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, ni tijekom jutarnjih sati nisu prekoračene granične vrijednosti niti za jednu onečišćujuću tvar, kao ni pragovi upozorenja i pragovi obavješćivanja za SO2, NO2 i ozon. Grad će i dalje obavještavati građane o svim važnim informacijama putem svojih službenih stranica.

 

 

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Predstavnici Hrvatskih voda dolaze u Slavonski Brod utvrditi razmjere i uzrok potencijalnog onečišćenja rijeke Save

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.