Otvoren Ured predsjednice Republike Hrvatske; održan sastanak s predstavnicima Grada Slavonskog Broda

Objavljeno: 09. listopada 2018.

naslovna

Danas je otvoren Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu. Tom prigodom svečano su je dočekali gradonačelnik grada Slavonskog Broda Mirko Duspara i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić nakon čega je uslijedilo podizanje predsjedničke zastave i prigodni govori s željama dobrodošlice i daljnjeg uspješnog rada tijekom boravka u našem gradu. U Uredu predsjednice među prvima održan je sastanak s predstavnicima Grada Slavonskog Broda, a na kojem su uz gradonačelnika bili i njegovi zamjenici Tea Tomas i Hrvoje Andrić te predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta.

Tema današnjeg sastanka nije bilo izričito onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, već se razgovaralo i o drugim projektima koji su kandidirani prema Europskoj uniji, poput ITU mehanizma kojim je na raspolaganju Slavonskom Brodu 31 milijun eura. Stoga smo ukazali na to da proceduralne i administrativne kompleksnosti treba pojednostavniti jer otežavaju da se europska sredstva namijenjena dobrim projektima što prije, na vrijeme iskoriste, izjavio je gradonačelnik.

Neki od glavnih projekata važnih za sve građane Slavonskog Broda i Županije, a koji su spomenuti jesu: izgradnja prometnica, odnosno sjeverni ulaz u Đuro Đaković istočna vezna cesta, južna obilaznica u Novoj Gradišci, Luka Brod i plovnost rijeke Save, nadalje izmještanje naplatnih kućica na autocesti te doprinos posebnom statusu građana kroz neplaćanje cestarine na području administrativnog dijela Grada i izmještanje graničnog prijelaza kao velikog onečišćivača zbog dugotrajnog zadržavanja velikog broja vozila. Nadovezujući se na posljednje navedene projekte gradonačelnik je rekao: Nama je cilj da što prije dođe do plinofikacije Rafinerije, a mi ćemo napraviti sve ono što je u našoj mogućnosti jer projekti koje sam naveo ujedno su dio rješenja poboljšanja kvalitete zraka, a koje Grad već dulje vrijeme predlaže nadležnim ministarstvima. Iako je zagađivač izvan RH i EU, Grad Slavonski Brod ovim projektima može doprinijeti smanjenju razine onečišćenja zraka na području grada, a glavni dio dogovora po pitanju ove problematike ostaje između Rafinerije Bosanski Brod i Republike Hrvatske.

Sutra će se održati sastanak vezano za rješavanje problema onečišćenja zraka na kojeg je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala sve ključne dionike kako bi dali odlučan doprinos rješavanju ove problematike te kako bi djeca i stanovnici u Slavonskom Brodu što prije udisali čist zrak.

IMG_3732_resize.JPG IMG_3739_resize.JPG IMG_3746_resize.JPG

IMG_3747_resize.JPG IMG_3749_resize.JPG IMG_3753_resize.JPG

IMG_3756_resize.JPG IMG_3768_resize.JPG IMG_3770_resize.JPG

IMG_3776_resize.JPG IMG_3778_resize.JPG IMG_3781_resize.JPG

IMG_3783_resize.JPG IMG_3786_resize.JPG naslovna.JPG