Grad je danas i službeno zaprimio Rješenje o odbacivanju kaznenih prijava vezano za onečišćenje vode

upravaljeto

Nakon više od 100 dana, Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu i službeno je uputilo prema Gradu, Rješenje kojim se odbacuju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja kaznenih djela vezanih uz onečišćenje vode u Slavonskom Brodu.

Naime, priopćenje Županijskog državnog odvjetništva prvotno je objavljeno na njihovim službenim stranicama, a danas je stiglo u Gradsku upravu.  Rješenje sadrži niz nejasnoća, ali i netočnosti, zbog čega je Grad Slavonski Brod odmah jučer uputio dopis te zatražio od Županijskog državnog odvjetništva da pojasni na koji je način zaključeno da je do onečišćenja došlo slučajno, ali i dostavi odgovore na druga pitanja. Odgovor na dopis u ovome trenutku još nismo zaprimili.

U priopćenju se navodi kako su u uzorcima vode od 30. ožujka i  jednom uzorku od 1. travnja 2018. godine očitane koncentracije ugljikovodika višestruko veće od dozvoljenih, a da su već 31.ožujka 2018. vrijednosti ugljikovodika bile u dozvoljenim granicama. Grad Slavonski Brod upozorio je na tu netočnost s obzirom na dokaz, odnosno postojeći službeni nalaz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije koji se odnosi na uzorke vode od 31. ožujka i pokazuje da su kao i prethodni dan, koncentracije višestruko izvan dozvoljenih granica.

Nadalje, zatražen je odgovor o tome kako se utvrdilo, kojom metodom, da je stanje produktovoda zadovoljavajuće te da se propuštanje produktovoda nije dogodilo niti na jednom drugom mjestu, već isključivo na lokaciji incidenta, a dobro je poznato da je produktovod dug oko 5 kilometara.

Podsjetimo da je zbog ekološke katastrofe uslijed koje je zagađena voda u Slavonskom Brodu i okolici za oko 90.000 građana, Grad Slavonski Brod 31. ožujka, podnio je Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i tako zatražio da poduzme sve zakonom predviđene radnje i pokrene kazneni postupak protiv osumnjičenika. Tome je prethodio i inspekcijski nalaz inspektorice Ministarstva zaštite okoliša kojim je utvrđeno da postoji osnovana sumnja kako je zbog nepravilnog djelovanja odgovornih osoba prilikom ispitivanja produktovoda došlo do oštećenja produktovoda koji prolazi vodozaštitnim područjem te je time došlo do onečišćenja okoliša i mogućeg onečišćenja vode.

Rješenje Županijskog državnog odvjetništva o odbacivanju kaznenih prijava vezano za onečišćenje vode

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Grad je danas i službeno zaprimio Rješenje o odbacivanju kaznenih prijava vezano za onečišćenje vode

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.