Ispis

press

Zbog ekološke katastrofe uslijed koje je zagađena voda u Slavonskom Brodu i okolici za oko 90.000 građana, Grad Slavonski Brod 31. ožujka, podnio je Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i tako zatražio da poduzme sve zakonom predviđene radnje i pokrene kazneni postupak protiv osumnjičenika. Tome je prethodio i inspekcijski nalaz inspektorice Ministarstva zaštite okoliša kojim je utvrđeno da postoji osnovana sumnja kako je zbog nepravilnog djelovanja odgovornih osoba prilikom ispitivanja produktovoda došlo do oštećenja produktovoda koji prolazi vodozaštitnim područjem te time došlo do onečišćenja okoliša i onečišćenja vode.

Nakon više od 100 dana, danas je na službenim stranicama Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu objavilo Rješenje kojim se odbacuju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja kaznenih djela vezanih uz onečišćenje vode u Slavonskom Brodu.

„Od Županijskog državnog odvjetništva službeno nismo zaprimili Rješenje, ali pročitavši ga na njihovim stranicama odmah moram reći da nismo zadovoljni istragom jer u njemu stoji da je do onečišćenja vode došlo slučajno. Da nije slučajno pokazuju analize vode Zavoda za javno zdravstvo koje su tijekom tri dana, u svih dvanaest uzoraka uzetih s više lokacija pokazale višestruko veće koncentracije ugljikovodika od dozvoljenih u vodi, a nešto što se uzastopno u tri dana ponavlja i na više mjesta, po samoj definiciji pojma, ne može biti slučajnost. Da je onečišćenje vode bilo samo slučajno, ne bi građani Slavonskog Broda bili deset dana bez pitke vode na Uskrs“ izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara na današnjoj konferenciji za novinare.

Priopćenje koje je danas objavljeno sadrži niz nejasnoća, ali i netočnosti, zbog čega je Grad Slavonski Brod uputio dopis i zatražio od Županijskog državnog odvjetništva da pojasni na koji je način zaključeno da je do onečišćenja došlo slučajno, ali dostavi odgovore i na druga pitanja.

Naime, u priopćenju se navodi kako su u uzorcima vode od 30. ožujka i  jednom uzorku od 1. travnja 2018. godine očitane koncentracije ugljikovodika višestruko veće od dozvoljenih, a da su već 31.ožujka 2018. vrijednosti ugljikovodika bile u dozvoljenim granicama. Grad Slavonski Brod upozorio je na tu netočnost s obzirom na dokaz, odnosno postojeći službeni nalaz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije koji se odnosi na uzorke vode od 31. ožujka i pokazuje da su kao i prethodni dan, koncentracije višestruko izvan dozvoljenih granica.

Nadalje, zatražen je odgovor o tome kako se utvrdilo, kojom metodom, da je stanje produktovoda zadovoljavajuće te da se propuštanje produktovoda nije dogodilo niti na jednom drugom mjestu, već isključivo na lokaciji incidenta, a dobro je poznato da je produktovod dug oko 5 kilometara.

Grad Slavonski Brod i građani grada Slavonskog Broda i okolice koji su deset dana bili bez pitke vode tijekom najveće krize i ekološke katastrofe, očekuju od Županijskog državnog odvjetništva dodatna objašnjenja i odgovore za sve što je prethodno navedeno.