• Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

press

Zbog ekološke katastrofe uslijed koje je zagađena voda u Slavonskom Brodu i okolici za oko 90.000 građana, Grad Slavonski Brod 31. ožujka, podnio je Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i tako zatražio da poduzme sve zakonom predviđene radnje i pokrene kazneni postupak protiv osumnjičenika. Tome je prethodio i inspekcijski nalaz inspektorice Ministarstva zaštite okoliša kojim je utvrđeno da postoji osnovana sumnja kako je zbog nepravilnog djelovanja odgovornih osoba prilikom ispitivanja produktovoda došlo do oštećenja produktovoda koji prolazi vodozaštitnim područjem te time došlo do onečišćenja okoliša i onečišćenja vode.

Nakon više od 100 dana, danas je na službenim stranicama Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu objavilo Rješenje kojim se odbacuju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja kaznenih djela vezanih uz onečišćenje vode u Slavonskom Brodu.

„Od Županijskog državnog odvjetništva službeno nismo zaprimili Rješenje, ali pročitavši ga na njihovim stranicama odmah moram reći da nismo zadovoljni istragom jer u njemu stoji da je do onečišćenja vode došlo slučajno. Da nije slučajno pokazuju analize vode Zavoda za javno zdravstvo koje su tijekom tri dana, u svih dvanaest uzoraka uzetih s više lokacija pokazale višestruko veće koncentracije ugljikovodika od dozvoljenih u vodi, a nešto što se uzastopno u tri dana ponavlja i na više mjesta, po samoj definiciji pojma, ne može biti slučajnost. Da je onečišćenje vode bilo samo slučajno, ne bi građani Slavonskog Broda bili deset dana bez pitke vode na Uskrs“ izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara na današnjoj konferenciji za novinare.

Priopćenje koje je danas objavljeno sadrži niz nejasnoća, ali i netočnosti, zbog čega je Grad Slavonski Brod uputio dopis i zatražio od Županijskog državnog odvjetništva da pojasni na koji je način zaključeno da je do onečišćenja došlo slučajno, ali dostavi odgovore i na druga pitanja.

Naime, u priopćenju se navodi kako su u uzorcima vode od 30. ožujka i  jednom uzorku od 1. travnja 2018. godine očitane koncentracije ugljikovodika višestruko veće od dozvoljenih, a da su već 31.ožujka 2018. vrijednosti ugljikovodika bile u dozvoljenim granicama. Grad Slavonski Brod upozorio je na tu netočnost s obzirom na dokaz, odnosno postojeći službeni nalaz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije koji se odnosi na uzorke vode od 31. ožujka i pokazuje da su kao i prethodni dan, koncentracije višestruko izvan dozvoljenih granica.

Nadalje, zatražen je odgovor o tome kako se utvrdilo, kojom metodom, da je stanje produktovoda zadovoljavajuće te da se propuštanje produktovoda nije dogodilo niti na jednom drugom mjestu, već isključivo na lokaciji incidenta, a dobro je poznato da je produktovod dug oko 5 kilometara.

Grad Slavonski Brod i građani grada Slavonskog Broda i okolice koji su deset dana bili bez pitke vode tijekom najveće krize i ekološke katastrofe, očekuju od Županijskog državnog odvjetništva dodatna objašnjenja i odgovore za sve što je prethodno navedeno.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

e-Račun

e-Račun

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo 
hrendeit