U Kašiću obilježena 25. godišnjica pogibije branitelja iz Slavonskog Broda

Objavljeno: 01. veljače 2018.

 NASLOVNA

Danas je u Kašiću obilježena 25. obljetnica pogibije branitelja iz Slavonskog Broda i okolice, pripadnika 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“.

Sa zahvalnošću i poštovanjem prema danim životima za samostalnu Hrvatsku, članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ zajedno sa sudionicima akcije 1993., roditeljima poginulih i predstavnicima Grada Slavonskog Broda, gradonačelnikom Mirkom Dusparom i zamjenikom Hrvojem Andrićem, položili su vijence i upalili svijeće te prisustvovali na misi zadušnici u crkvi Sv. Šimuna u Zadru.


Krajem siječnja 1993. godine, zbog alarmantne situacije koja je nastupila neposredno nakon akcije „Maslenica“, hrvatski jug našao se u teškom položaju. U zadarsko zaleđe hitno su prebačene dvije bojne 3. gardijske brigade „Kune“ iz Osijeka i Slavonskog Broda. Treća bojna iz Slavonskog Broda, poznata pod nazivom „Kobre“, bila je nositelj borbenih zadataka. Dva dana poslije njihova dolaska srpske snage napale su selo Kašić i treća slavonskobrodska bojna uletjela je u zasjedu. U borbama, koje su trajale 1. i 2. veljače, poginula su sveukupno 32 pripadnika 3. gardijske brigade, a najviše ih je bilo iz Slavonskog Broda.

U čast poginulim Slavoncima u Kašiću je podignut spomenik simbolično napravljen od dalmatinskog kamena i slavonskog hrasta. Na njemu je uklesan tekst: 3. gardijska brigada „Kune“, Hrvatska Vas zaboraviti neće. Neka im je vječna slava i hvala!

IMG-20180201-WA0004_resize.jpg IMG-20180201-WA0006_resize.jpg IMG-20180201-WA0008_resize.jpg

NASLOVNA.jpg