U Slavonskom Brodu Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja intervenirali nezakonito

gradskauprava

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, svojim nezakonitim Rješenjem od 29. siječnja 2018. godine, poništilo je sve zakonito donesene upravne akte koje je izdao Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Slavonskog Broda u postupku izdavanja građevinske i uporabne dozvole za Trgovinu koju je u Osječkoj ulici izgradila tvrtka Rimc d.o.o.

Dakle, nakon nasilnog upravnog postupanja, Ministarstvo je samo izdalo izvršnu  nepravomoćnu Uporabnu dozvolu kako za Trgovinu, tako i za nezakonito rekonstruiranu i proširenu državnu cestu DC-423 na koju se treba priključiti promet povezan s infrastrukturom trgovine.

Podsjećamo, mada se radi o dva objekta nespojiva u jednu građevinsku dozvolu,  Ministarstvo je ignoriralo Zakon o cestama - kojim je utvrđeno kako na državnoj cesti nitko ne može imati tzv „pravni interes“ i biti investitor osim države - te, iz samo njima znanih razloga, privatnom investitoru dopustili su da, sukladno njegovim potrebama, sam rekonstruira i proširi državnu cestu - bez građevinske dozvole.

Zasad, potpuna je nepoznanica zbog čega vodstvo Hrvatskih cesta, koje poznaje Zakon, nije postupalo zakonito. A još je veća enigma zbog čega Ministarstvo nije samo, blagovremeno, izdalo građevinsku dozvolu Hrvatskim cestama, ili to pravo, uobičajenim aktom, spustilo u nadležnost Grada Slavonskog Broda. Naime, bez takvog akta Grad niti je mogao niti je smio izdati dozvolu za rekonstrukciju i proširenje državne ceste.

Uglavnom, neovisno o tome tko bi za rekonstrukciju državne ceste izdao građevinsku, a potom i uporabnu dozvolu - Ministarstvo ili Grad -  izdati ju je mogao isključivo Hrvatskim cestama i nikome drugom.

Mada su investitor i njegovi suradnici u Ministarstvu vršili nesmiljeni pritisak, ucjenjivali i prijetili pročelniku Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Slavonskog Broda, ne bi li protuzakonito izdao građevinsku, a potom i uporabnu dozvolu za cestu, Damir Klaić je postupao dosljedno pozitivnim zakonskim propisima te nije popustio tim pritiscima, ucjenama i prijetnjama. Dapače, 21. studenog 2017. godine cijeli slučaj prijavio je USKOK-u.

U nastavku kaznenog i upravnog postupka, Grad Slavonski Brod ustrajat će u utvrđivanju odlučnih činjenica:

- Kako je moguće da investitor dobije uporabnu dozvolu od Ministarstva, a da tom, ili drugom ovlaštenom tijelu, nije niti podnio zahtjev za izdavanje tog dokumenta?

-  Kako se investitor, tvrtka RIMC d.o.o., u Predugovoru s krajnjim kupcem, Lidlom Hrvatska d.o.o., 45 dana nakon dobivene ispravne Građevinske dozvole za gradnju Trgovine, 10. srpnja 2017. godine, mogao obvezati da će „ishoditi izvršne izmjene i dopune Građevinske dozvole … koje imaju obuhvaćati i izgradnju lijevog i desnog skretača odnosno rekonstrukciju i proširenje javne ceste Osječka ulica…“ kada zakonsko pravo na ishođenje tog dokumenta imaju isključivo Hrvatske ceste? Jer rekonstrukciju i proširenje ceste ne može zahtijevati niti fizička niti pravna osoba, nego isključivo Republika Hrvatska i to putem Hrvatskih cesta.

- Zašto je Ministarstvo čekalo toliko dugo da izda uporabnu dozvolu, ako je dosadašnji tijek postupka bio sukladan pozitivnim zakonskim propisima. Naime, na dan kad je izdalo Uporabnu dozvolu, u dokumentaciji koju posjeduje, Ministarstvo nije imalo niti jedan novi dokument temeljem kojeg bi moglo zaključiti kako je opravdano, mimo propisane procedure, izdati Uporabnu dozvolu (i) za cestu.

Osim, ako uređujući službenici i dužnosnici Ministarstva ne drže kako sami, prema vlastitom nahođenju i/ili interesu, instrumente države predviđene za opću korist mogu staviti u funkciju pojedinačnih i/ili grupnih suspektnih interesa.

Zbog toga, Grad Slavonski Brod neće stati u procesu utvrđivanja činjenica koje su motivirale dio državnog tijela da, moguće, zloporabi položaj i ovlasti te sustavno krši pozitivne zakonske propise i, u konačnici, prometnim rješenjem budućeg čvorišta u Osječkoj ulici dovede u opasnost imovinu i same građane Slavonskog Broda.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti U Slavonskom Brodu Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja intervenirali nezakonito

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.