Ispis
Presica gradonačelnika ispred zgrade BP županijeIzražavajući nezadovoljstvo zbog onemogućavanja nazočnosti sastanku čelnika Brodsko-posavske županije i saborskog  Odbora za zaštitu okoliša s čelnicima općine Bosanski Brod, gradonačelnik  Mirko Duspara održao je danas konferenciju za novinare ispred ulaza u zgradu Županije.
   -Na toj sjednici između ostalog razgovaralo se i o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu prouzročenog radom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Saznao sam za to jučer popodne na poziv pojedinih medija, obavijestivši odmah našeg predstavnika u zajedničkom Povjerenstvu gospodina Vjerana Milkovića koji je tek nakon nekoliko poziva usmeno dobio dozvolu da može doći.
Na inzistiranje da ja kao gradonačelnik budem na toj sjednici rečeno mi je da ne mogu iz razloga što nisam bio na spisku i nisam prošao sigurnosnu provjeru. Zbog toga sam odmah nazvao gospodina župana koji je inzistirao da ne budem na sjednici. Mislim da se na ovo ne možemo oglušiti i da kao gradonačelnik grada moram na ovaj način prosvjedovati i informirati javnost da nisam poželjan biti na ovoj sjednici, kazao je gradonačelnik Duspara. -Prosvjedujem što grad Slavonski Brod nije bio službeno u pozvan i što smatram da je normalno da grad i gradonačelnik budu uključeni  u ovo pogotovo kad se radi o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu.     Vidite, ako se ovdje spominju sigurnosne provjere, onda ne znam stvarno gdje mi to živimo. Ja sam imao provjere 1990-91.godine, ali  u 2009. godini, pogotovo kad je u pitanju zagađenje grada koji ima 80 tisuća stanovnika,  mislim da stvarno više nema smisla. Ako je bilo mjesta za pročelnika županije i ostale, ne vidim što bi to gradonačelnik Slaovonskog Broda mogao ugroziti na toj sjednici, izjavio je gradonačelnk dr. Mirko Duspara podsjetivši na program Vlade RH, koja se obvezala da će u razdoblju od 2008. do 2011. godine ugraditi
jednu mjernu stanicu baš za područje grada Slavonskog Broda zbog prekograničnog zagađenje od Rafinerije nafte Bosanski Brod. 
Iako je to objavljeno u svibnju prošle godine dosad nije ništa poduzeto. Zbog nedostatka stalne mjerne stanice Grad je naručio mjerenje pomoću pokretnog ekološkog laboratorija koje se upravo obavlja.