Računi za potrošnju toplinske energije i plina su transparentni

Posljednjih dana oporbene stranke politiziraju oko teme mjesečnih računa za potrošnju plina i toplinske energije u prosincu 2013. godine. Upravo se na taj način pokušavaju zaobići argumenti koji dokazuju da su dostavljeni računi transparentni, a prozivke Uprave TD Brod-plin i gradonačelnika Mirka Duspare neutemeljene. Tako prije svega ističemo da je gradsko trgovačko društvo samo pozvalo građane da dođu u Brod-plin i postave sva pitanja koja ih zanimaju ukoliko smatraju da su zakinuti na bilo koji način.

Cijena plina u Slavonskom Brodu među najnižima je u Hrvatskoj i nije mijenjana od 01.svibnja 2012. godine. Cijene u toplinarstvu nepromijenjene su od 01.listopada 2011. Dio građana obrazloženje iznosa računa za prosinac 2013. traži u kvaliteti isporučenog plina. Ovdje moramo istaknuti da je standardna kvaliteta prirodnog plina propisana Zakonom o energiji i provjerava se svakih 15 dana. Istovremeno, svaki potrošač može i sam podnijeti zahtjev za provjerom kvalitete isporučenog plina.

Fiksni i varijabilni dio računa za isporuku toplinske energije i plina nije uvelo trgovačko društvo Brod-plin. U pitanju je odluka Vlade RH koja, uz suglasnost Hrvatske regulatorne agencije, određuje cijenu i za fiksni i za varijabilni dio računa, te utvrđuje formulu za obračun potrošnje toplinske energije. Razumijemo nezadovoljstvo građana u vrijeme stalnog rasta životnih troškova. No, trgovačko društvo Brod-plin, njegova Uprava i Skupština imaju obvezu poštivati zakone, propise i odluke Vlade RH.

Unatoč tvrdnjama kako su temperature u prosincu bile znatno više u odnosu na mjesec ranije podatci pokazuju suprotno. U studenom 2013. prosječna mjesečna temperatura u Slavonskom Brodu iznosila je 7.5°C, a u prosincu samo 1,5°C zbog čega je zabilježena gotovo dvostruko veća potrošnja plina.

Pojedini članovi političkih opcija, koje prozivaju gradonačelnika i Upravu Brod-plina, još prošle godine bili su na određenim funkcijama u Brod-plinu. Tada, očekivano, nisu imali zamjerki na cijenu plina ili formulu za obračun potrošnje što dovoljno govori o iskrenosti njihove brige za građane. U posljednjih nekoliko dana pojedinci su uputili i javne pozive na neplaćanje računa Brod-plina čime je poslovanje ovog trgovačkog društva svjesno dovedeno u opasnost.

Na kraju moramo istaknuti da Grad Slavonski Brod i ovih dana pregovara s potencijalnim investitorima, koji ulažu u obnovljive izvore energije, a koji bi uveli jeftiniju energiju prvenstveno u problematična gradska naselja. Realizacijom projekta izgradnje plinske termoelektrane- toplane jeftinija energija pokriva bi i čitav Slavonski Brod. 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Računi za potrošnju toplinske energije i plina su transparentni

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.