PROMOVIRAN VIDIKOVAC NA BASTIONU SVETOG MIHOVILA U TVRĐAVI BROD

VidikovacT1.jpgU organizaciji Turističke zajednice Grada Slavonskog Broda promoviran je vidikovac uređen na bastionu Svetog Mihovila u Tvrđavi Brod s kojeg se pruža veličanstven pogled na ostale dijelove Tvrđave i Grada i kojim je obogaćena turistička ponuda za sve goste koji će organizirano ili individualno posjetiti Slavonski Brod. Uz panoramski teleskop za razgledavanje Tvrđave i okolice postavljene su i vjerne replike tvrđavskog topa i likova vojnika u prirodnoj veličini iz druge polovice 18.stoljeća kada je Tvrđava imala obrambenu funkciju. Na svečanoj promociji vidikovca gradonačelnik i predsjednik gradske Turističke zajednice Mirko Duspara zahvalio je svima koji su pripomogli uređenju ovog prostora. Glavninu troškova pokrila je Hrvatska turistička zajednica kojoj je ovaj zanimljiv projekt bio kandidiran, a većinu radova izvele su brodske tvrtke i pojedinci.
   -Kao gradonačelnika posebno me veseli da je replika topa izrađena u ljevaonici u Đuri Đakoviću i da su osim teleskopa sve ostalo napravile domaće tvrtke. Uređenje vidikovca samo je dio onoga što nas čeka do kraja godine u Tvrđavi. U planu je uređenje zapadne kurtine gdje ćemo otvoriti kuhinju s tradicionalnom krušnom peći i prostorom za kušanje vina brodskih vinara, a do kraja godine očekujem da ćemo otvoriti i tvrđavski kazamat koji će biti dodatna ponuda svima koji dođu u Grad razgledati Tvrđavu, istaknuo je gradonačelnik Mirko Duspara.
   Cijev replike tvrđavskog topa izlivena je u ljevaonici Đure Đakovića. Težina topa je 480 kilograma, s postoljem oko jedne tone, a dužina cijevi 2,80 metara. Pored tvrtke "Đuro Đaković-Trade" u ostvarenju ovog projekta sudjelovali su i obrtnička radnja "Vinko" (izrada rustikalnih klupa za odmor), obrtnička radnja "Mrvelj" (izrada dvodimenzionalnih figura tvrđavskih vojnika), "Komunalac" (uređenje okoliša), "Piramida" (priprema terena za postavljanje topa i teleskopa), Konzervatorski odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine u Slavonskom Brodu i dr.Damir Matanović (stručni savjeti) te Grad Slavonski Brod (novčana potpora).  

 


mt_gallery:

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti PROMOVIRAN VIDIKOVAC NA BASTIONU SVETOG MIHOVILA U TVRĐAVI BROD

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.