UZ POTPORU GRADA POČINJE IZRADA VODIČA ZA OSOBE S INVALIDITETOM KROZ SLAVONSKI BROD

VODICINV1.jpgNa današnjoj konferenciji za novinare Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Slavonskog Broda najavljen je skori početak izrade Vodiča za osobe s invaliditetom kroz Slavonski Brod. Od sljedećeg tjedna deset volontera iz redakcije LOB-a krenut će na teren u prikupljanje podataka i ispunjavanje upitnika o pristupačnosti svih objekata od javnog značaja u Gradu koji će biti korisni ne samo za osobe s invaliditetom već i za sve ostale, pogotovo turiste koji posjećuju grad.
Grad Slavonski Brod, istaknuli su zamjenici gradonačelnika Ilijana Vrbat Pejić i Zoran Ivanović,  prepoznao je važnost ovog zanimljivog, originalnog i korisnog projekta koji će dati smjernice kako prilagoditi Grad u pogledu uređenja komunalne i društvene infrastrukture kako bi osobe s invaliditetom imali jednaka prava i mogućnosti. Grad će dati maksimalnu podršku izdavanju Vodiča u tehničkom i financijskom smislu.
Predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Slavonskog Broda Željko Pudić izrazio je nadu da će ovaj zahtjevan projekt unatoč recesijskom vremenu biti ubrzo uspješno završen zahvaljujući podršci prije svega Grada, ali i drugih donatora.  U tu svrhu bit će otvoren podračun u sklopu Grada na koji će se moći uplatiti donacije.
Urednik Vodiča i član Povjerenstva za osobe s invaliditetom Tomislav Goll kazao je da je riječ o prvom cjelovitom vodiča za osobe s invaliditetom u Slavonskom Brodu. Cilj je dati cjeloviti prikaz svih objekata u gradu koje koriste svi građani sa simbolikom koja će vrlo jasno pokazati koji su od tih objekata prilagođeni i dostupni ne samo osobama s invaliditetom već i starijima i nemoćnima, majkama koje dolaze s kolicima ili bilo kojoj drugoj populaciji koja trenutno ima neki problem.
VODIČ KORISTAN I TURISTIMA
-Bio je krajnji trenutak da i grad Slavonski Brod dobije ovu publikaciju. Ona nije namijenjena samo osobama s invaliditetom već i svim građanima, pogotovo turistima koji dolaze u grad. Svi smo svjedoci da je ovaj grad jedan od centara izvrsnosti kad je u pitanju sport osoba s invaliditetom i sve je više natjecanja na koja dolaze osobe iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta. Ovakav vodič olakšava im snalaženje u gradu obzirom da je riječ o simbolici koju svi prepoznaju.   Možemo se zahvaliti ekipi iz LOB-a koja je odmah uskočila u ovu priču, bit će nam asistenti i odradit će najveći terenski dio obilaska svih objekata.
Potrudili smo se da im osiguramo odgovarajuće akreditacije i ovim putem zamoljavamo sve one kod kojih se pojavi 10 mladih asistenata da im osiguraju potrebne podatke.
Možemo se pohvaliti da ćemo u našem vodiču imati nekoliko ikona koje dosad nisu koristili slični vodiči u Hrvatskoj, a mi ih snatramo važnima: jedan od njih je i pristup internetu (hot spotovi), oznake na brajlici za slijepe, reljefne oznake za slijepe i slabovidne koje trenutno imamo u  svega dvije banke, ali je cilj ovim vodičem potaknuti sve one koji
kad primjete da je njihov objekt označen kao nepristupačan da do reprinta idućeg izdanja načine određene promjene i osiguraju pristupačnost svojim objektima. Za gluhe i nagluhe bit će jako važno gdje je zvučna signalizacija u gradu i da li postoji tumač znakovnog jezika za gluhe, što je danas jako važno kad se nalazite u situaciji kad gluha osoba dolazi na hitnu pomoć, sud, policiju ili centar za socijalnu skrb gdje joj je jako bitno da netko interpretira što želi reći.  Još jedan novitet kojeg uvodimo je i oznaka zvona za osobe s invliditetom na visini od 100 cm jer smo primjetili na nekoliko objekata da postoje što je za svaku pohvalu.
CILJ: PROMOCIJA NA MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM
Mogu pohvaliti Hrvatske pošte koji su se na dopis Povjerenstva odmah javili i ponudili vozilo našoj ekipi u obilasku svih pošta.
Ovim putem pozivamo sve subjekte koji će se naći u vodiču,da  ukoliko su u mogućnosti pomognu, financijski i na svaki drugi način, izradu ovog vodiča budući da ga smatramo izuzetno važnim i vrijednim. Bit će to najveći projekt kojeg je Povjerenstvo ostvarilo ove godine. Cilj je cijelu priču završiti i Vodič promovirati 3.prosinca, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom što smatramo najprimjerenijim datumom, istaknuo je Tomislav Goll. 
  Gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti već je uputio dopise o početku izrade Vodiča na stotinjak adresa različitih institucija (zdravstvenih, socijalnih, uslužnih...) kako bi se asistentima olakšao posao prikupljanja podataka.

VODICINV7.jpg

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti UZ POTPORU GRADA POČINJE IZRADA VODIČA ZA OSOBE S INVALIDITETOM KROZ SLAVONSKI BROD

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.