PRESICA O MOGUĆNOSTIMA SURADNJE SLAVONSKOG BRODA I GRADOVA AUSTRIJSKE SAVEZNE DRŽAVE ŠTAJERSKE

presAustr5.jpgNakon trodnevnog boravka u Slavonskom Brodu izaslanstvo iz Austrije predvođeno počasnim konzulom Republike Hrvatske u Grazu dr Nikolausom Hermannom na presici je upoznalo javnost o dojmovima i mogućnostima poslovne i kulturne suradnje između  Slavonskog Broda i gradova austrijske savezne države Štajerske.
 -Zahvaljujem na pozivu za posjet koji je bio zanimljiv i informativan jer sam u Slavonskom Brodu bio prije četiri godine i mogao sam vidjeti kakav je napredak u međuvremenu postignut. Pričamo o tome da će Republika Hrvatska uskoro postati članica EU i na temelju toga može se razgovarati o mogućnostima suradnje. Zemaljska Vlada Štajerske ima svoj odjel za europske integracije i u okviru toga moguća je suradnja sa susjedima. Ove jeseni taj će odjel organizirati sastanak s predstavnicima susjednih zemalja i ja sam već prije uručio poziv predstavnicima grada Slavonskog Broda. Radilo bi se uglavnom o velikim infrastrukturnim projektima za koja već postoje sredstva u raznim fondovima EU pri čemu treba u obzir uzeti da takvi fondovi neće financirati projekte u 100-postotnom iznosu već je potrebno osigurati dio vlastitih sredstava. Narednih mjeseci Slavonski Brod treba konkretizirati prijedloge i razmisliti o čemu bi konkretno mogli razgovarati u jesen, kazao je počasni konzul RH u Grazu dr Nikolaus Hermann.
O mogućnostima suradnje u području kulture i znanosti govorio je prof dr Rudiger Malli, povjesničar i profesor na Sveučilištu u Grazu.
   -Već od 70-ih godina 20.stoljeća imamo suradnju s bivšim članicama jugoslavenske federacije, a tijekom Domovinskog rata zajedno sa štajerskom vladom vodili smo fond za pomoć hrvatskim i bosanskim izbjeglicama. Senat sveučilišta u Grazu donio je odluku da će njihovo težište znanstvenog rada biti jugoistočna Europa i mi smo na temelju toga uspostavili snažnu suradnju sa sveučilištima u JI Europi, naročito u RH.  Osiguravamo sredstva za razne institute i dajemo stipendije studentima iz RH i ostalih zemalja koji žele studirati u Štajerskoj. Nas zanima suradnja na razini instituta i pomažemo projekte koji moraju dolaziti iz institucija zemalja partnera, rekao je dr Malli.
   Bivši načelnik kotara Wirklichen Hofrat na području Leibnitza dr Johan Sailer naglasio je važnost pomoći u korištenju novca iz europskih fondova.
   -Jako sam se obradovao kad sam vidio da je upostavljena prijateljska suradnja i zmeđu Celja i Slavonskog Broda. To će sigurno biti velika pomoć prilikom pristupanja RH  Europskoj uniji. Čestitam vam na toj odluci i u slučaju da bude potrebe za bilo kakvom pomoći nudim se kao predstavnik Štajerske, istaknuo je dr Sailer.
    Pozdravljajući uvažene goste kao gradonačelnik i predsjednik gradske Turističke zajednice, Mirko Duspara kazao je da gode komplimenti o promijenjenom izgledu grada u protekle četiri godine.
   -Posebno se moram zahvaliti prijateljima iz Štajerske na pomoći pruženoj početkom Domovinskog rata i svemu što su učinili za naše izbjeglice koji su utočište pronašli u ovoj pokrajini. Gospoda iz Austrije mogu nam puno pomoći u predpristupnim fondovima. Posebno mi je drago da se to odnosi na infrastrukturu jer naše prijatelje nismo vodili na crne točke ovog grada. Nadam se da ćemo uz njihovu pomoć i iskustvo  uspjeti ostvariti što više dobrih projekata za grad Slavonski Brod. Razgovarali smo malo i o našem Strojarskom fakultetu i ostalim visokim školama koje imamo u gradu. Cilj nam je što prije ostvariti uvjete za otvaranje Sveučilišta u Slavonskom Brodu i uvjeren sam da nam profesor Malli tu može puno pomoći. Što se tiče kulturne suradnje, pogotovo na glazbenom polju, mislim da su  gosti pokazali dobro poznavanje naše tradicije i na koncertu Brodskog tamburaškog orkestra. Mislim da bi bilo dobro da naš orkestar posjeti Graz jer osim slavonske sviraju i ozbiljnu glazbu i imaju što pokazati. Moram se zahvaliti našim prijateljima i  na onome što su uočili vezano za Celje. Za nas je Slovenija prva susjedna država i ulaz u EU, izabrali smo najbolju općinu koja ima iskustva s predpristupnim i strukturnim fondovima i nadam se da ćemo uspjeti od njih pokupiti ono što su oni stekli. A idući korak je normalno -  Štajerska ! Bit će nam drago da što prije dođemo u Graz i Leibnitz, zaključio je gradonačelnik Duspara.
predAustr2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

celjanifish45.jpg 

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti PRESICA O MOGUĆNOSTIMA SURADNJE SLAVONSKOG BRODA I GRADOVA AUSTRIJSKE SAVEZNE DRŽAVE ŠTAJERSKE

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.