Obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka

borb

Na današnji se dan, točnije svake 4. veljače, diljem svijeta obilježava Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day). Riječ je o inicijativi koja za cilj ima podizanje svijesti o raku te o mogućnostima u prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju raka, a obilježava se od 2000. godine kada je na Svjetskom samitu protiv raka, održanom u Parizu, potpisana povelja poznata kao „Pariški sporazum protiv raka“.

Broj osoba oboljelih od malignih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri rezultat povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba koje dožive godine života u kojima se maligne bolesti češće pojavljuju. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati sa 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna do 2035. godine, stoga je nužno podsjetiti da se čak 50% karcinoma može spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika kao što su prestanak konzumacije duhanskih proizvoda, izbjegavanje alkohola, zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine i sl.  

Svaka osoba, organizacija i zajednica mogu dati doprinos u borbi protiv raka kako bi se smanjio broj prijevremenih smrti od raka, ali i kako bi se podigla kolektivna svijest u ime poboljšanja općeg znanja o raku. Odaberimo zdrav način života, odazovimo se pozivima na preventivne preglede jer su redoviti pregledi najvažniji za rano otkrivanje raka i očuvanje zdravlja.

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.