Grad Slavonski Brod pozdravlja napore za osiguranje stabilne budućnosti Grupacije Đure Đaković

sastanak

Uz pomoć državnih jamstava za kreditni aranžman te novog plana restrukturiranja koji će se izraditi, iznjedrit će se novi plan za spas Grupacije Đuro Đaković kojemu je cilj održati proizvodnju i očuvati stotine radnih mjesta u jedinoj metaloprerađivačkoj industriji u Slavoniji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je posjetio tvrtku Đuro Đaković d.d. u Slavonskom Brodu, gdje se sastao s predstavnicima Uprave Đure Đakovića, na čelu s predsjednikom Uprave Hrvojem Kekezom te gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom i županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem. Tim povodom predsjednik Vlade obišao je proizvodnu halu Specijalnih vozila, a u njegovoj pratnji bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar državne imovine Mario Banožić.

Premijer je izjavio kako je povod sastanka bila nedavna odluka Vlade o davanju jamstva Đuro Đaković Grupi te istaknuo: “Danas smo prilikom našeg posjeta potpisali ugovor s Hrvatskom poštanskom bankom o prvih 150 milijuna kuna koji služe za revitalizaciju poslovanja te kao podloga za restrukturiranje i dugoročnu održivost Đure Đakovića. Smatramo da je riječ o kompaniji koja predstavlja jednu od uporišnih ekonomskih točaka Brodsko-posavske županije te cijele Slavonije zbog čega smo pružili ruku Đuri Đakoviću.” Osim toga, predsjednik Vlade je najavio kako će u budućnosti, zbog kvalitetnog vojnog programa, i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske biti jedan od važnih naručitelja poslova u Đuri Đakoviću.

Naime, Vlada Republike Hrvatske proteklog je četvrtka donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna. Riječ je o nužnoj potpori za jednu od najvećih industrijskih grupacija u Hrvatskoj i regiji, čija je dugogodišnja tradicija u proizvodnji prepoznata na globalnom tržištu.

Prvih 150 milijuna kuna kreditnog aranžmana namijenjeno je pokretanju proizvodnje i deblokadi računa, a njima će se financirati i plaće za radnike Grupe u ukupnom iznosu od 18,5 milijuna kuna, za razdoblje od siječnja do najkasnije svibnja ove godine. Značajan dio spomenutog iznosa, 40,2 milijuna kuna, namijenjen je i vraćanju dugova prema dobavljačima, kako bi Grupacija mogla održati proizvodnju te realizirati ugovorene poslove.

Budući da Grupacija Đuro Đaković, zajedno sa četiri ovisna društva, zapošljava oko 850 radnika te ostvaruje oko 460 milijuna kuna godišnjih prihoda u metaloprerađivačkoj industriji, održavanje proizvodnje te očuvanje stotine radnih mjesta, prioritet je cjelokupne Brodsko-posavske županije.

Na Upravi društva je pak da izradi Program restrukturiranja u skladu sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, čime bi se iznjedrio novi plan za spas tvrtke koji bi trebao omogućiti održivost proizvodnje te jačanje tržišne pozicije i povećanje konkurentnosti Grupe.

Predsjednik Uprave Hrvoje Kekez je optimističan te je izjavio kako će se i Uprava i radnici truditi izvesti tvrtku na održivi nivo. Isto tako, Kekez je istaknuo kako će puno toga ovisiti i o pomoći Vlade u traženju strateških partnera jer je riječ o strateškim ulaganjima od kojih se očekuju veliki iznosi i ozbiljne stvari.

Pronalazak rješenja za opstanak Đure Đakovića ključan je ne samo za osiguravanje egzistencije stotine radnika i njihovih obitelji, brojnih dobavljača s kojima Grupa radi, već i za razvoj grada Slavonskog Broda te cjelokupne Brodsko-posavske županije zbog čega je nužno stvaranje nove perspektive za stabilnu budućnost Grupacije Đure Đaković.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Grad Slavonski Brod pozdravlja napore za osiguranje stabilne budućnosti Grupacije Đure Đaković

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.