Slavonski Brod osigurava brojne mjere za privlačenje i zadržavanje mladih iz svih dijelova Hrvatske

Objavljeno: 31. listopada 2019.

gradska uprava cvijece 

Prema istraživanju Eurostata, Slavonski Brod ima najveći postotak mladog stanovništva u Hrvatskoj, čak 38 posto, što je iznad europskog prosjeka. Upravo su ti rezultati još jedna potvrda jasnog usmjerenja i kontinuiranih napora koje Grad Slavonski Brod ulaže u stvaranje još kvalitetnijih i još boljih uvjeta rada i života na ovom području, ali provođenja brojnih mjera za privlačenje i zadržavanje mladih iz svih dijelova Hrvatske.

Grad Slavonski Brod, među prvim je gradovima u Hrvatskoj koji je ponudio mladim obiteljima pomoć u obliku gradskih stanova za najam i gradskih zemljišta po povoljnim cijenama, a na kojima su danas izgrađene nove obiteljske kuće. Također, iz proračuna se godinama izdvajaju značajna sredstva za mlade roditelje kako bi se lakše pripremili za dolazak djeteta pa tako Grad daruje opremu za prvorođeno dijete u vrijednosti od 5.000 kuna, koju ju samo u ovoj godini dobila 161 obitelj. Grad omogućava i roditeljima, koji već posjeduju dio opreme, da jednokratnom novčanom pomoći od 1.000 kuna dopune ono što im nedostaje. Osim toga, Grad Slavonski Brod isplaćuje i jednokratnu naknadu za novorođenčad u iznosu od 2.500 kuna za prvo dijete, 3.500 kuna za drugo dijete te 5.000 kuna za treće i svako slijedeće dijete roditelja koji podnosi zahtjev. 

Osim što se kontinuirano uređuju i energetski obnavljaju vrtići i osnovne škole, Grad Slavonski Brod potaknuo je i uvođenje jednosmjenske nastave, a danas je i jedan od rijetkih gradova koji ima produženi boravak u svim osnovnim školama prilikom kojeg su svim osnovnoškolcima osigurani obroci i rad s učiteljima. Jednako tako, Grad sufinancira prijevoz učenika, školsku prehranu i udžbenike što roditeljima uvelike smanjuje troškove školovanja.

Još jedan projekt na kojem Grad radi već dugi niz godina, a koji je od velike važnosti za privlačenje mladih ljudi u ovaj dio Hrvatske, je i otvaranje prvog sveučilišta u Slavonskom Brodu, a sve s ciljem osiguranja još kvalitetnijih uvjeta obrazovanja i pripreme za tržište rada. Kao grad koji kontinuirano ulaže u mlade ljude i kao „najmlađi“ grad u cijeloj Hrvatskoj, Slavonski Brod zaslužuje svoje sveučilište. 

Kroz brojne mjere, Grad nastoji svojim sugrađanima osigurati uvjete koji će im omogućiti kvalitetan život te ih motivirati da se u Slavonskom Brodu školuju, osnuju obitelji, rade i stvaraju te ugodno žive.