Održan radni sastanak na temu Obrtništvo Brodsko-posavske županije - dosadašnji i budući trendovi razvoja

Objavljeno: 26. listopada 2019.

IMG 20191025 WA0013 resize

Jučer je u Velikoj vijećnici zgrade Brodsko-posavske županije održan radni sastanak na temu Obrtništvo Brodsko-posavske županije - dosadašnji i budući trendovi razvoja, na kojem je sudjelovala i zamjenica gradonačelnika Tea Tomas. 

Na radnom su se sastanku iznosila skustva, ideje te prijedlozi s ciljem razvoja i jačanja obrtništva kao značajnog dijela našeg gospodarstva.

Obrtništvo je bitan dio hrvatskog gospodarstva iz mnogo razloga. Suradnja s obrtnicima moguća je u različitim segmentima, a prostora za dobre ideje uvijek ima. Obrtništvo doprinosi kvaliteti turističke ponude, a osim što osigurava egzistenciju brojnih obitelji, obrtničke usluge omogućavaju širem stanovništvu zadovoljavanje osobnih potreba. 

Isto tako, s obzirom da strukovne škole diljem Hrvatske posljednjih godina bilježe smanjenje broja učenika, u današnje je vrijeme nužno poticati interes za obrtnička zanimanja. Na tržištu rada postoji potreba za obrtničkim zanimanjima, a učenici s takvim stečenim znanjima bez poteškoća mogu i trebaju biti konkurentni na domaćem i stranom tržištu.

U Brodsko-posavskoj županiji, prema podacima Hrvatske obrtničke komore iz lipnja 2019. godine, ima 2.074 trgovačkih društava te 2.135 obrta. Dakle, omjer broja trgovačkih društava spram broja obrta iznosi 49,3% naspram 50,7%. Najveći broj obrtnika u našoj županiji ima između 35 i 55 godina, a u poslu prevladavaju muškarci kojih je 67% u odnosu na žene kojih je 33%. 

Obrtnička komora Brodsko-posavske županije proslavila je 25. godina postojanja povodom čega je zamjenica Tea Tomas dodijelila priznanja mladim poduzetnicima, a Grad Slavonski Brod je također bio jedan od dobitnika priznanja Obrtničke komore. 

IMG-20191025-WA0012_resize.jpg IMG-20191025-WA0013_resize.jpg