Objave za medije

Priopćenje za medije- "Umjesto otpora, gradski vijećnici bi morali početi ulagati napor u rješavanje problema na području školstva“

Iako je program produženog boravka u gradskim osnovnim školama po svemu zaista pozitivna priča o načinu na koji Grad pomaže učenicima i njihovim zaposlenim roditeljima, ipak je postala temom konferencije za medije Kluba vijećnika HDZ-a, HSP-a, HDSSB-a i nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, a nakon niza neistina koje su iznesene u javnost može se samo zaključiti kako je njezin jedini cilj bio neutemeljenim optužbama i polu informacijama umanjiti vrijednost jednog uspješnog gradskog projekta.

Prije svega treba objasniti kako ne postoji nalog odnosno rješenje Prosvjetne inspekcije, kako je istaknuto na održanoj konferenciji za medije, kojim se pojedinim djelatnicima zabranjuje obavljanje poslova učitelja razredne nastave u produženom boravku iz razloga što je njihovo radno vrijeme 25 sati. Da, Prosvjetna inspekcija je izdala prvostupanjsko rješenje kojim se zabranjuje rad pojedinim učiteljima i to iz vrlo banalnog razloga, jer naime natječaj iz srpnja 2017. godine nije objavljen i na internet stranicama gradskih škola. Dakle, riječ je o natječaju koji je objavljen na službenim web stranicama Grada i Zavoda za zapošljavanje i na temelju kojeg su zaposleni kvalificirani učitelji i učiteljice. Upravo iz razloga što je riječ o tehničkom pitanju natječaja Grad je uputio žalbu nadležnom Ministarstvu, a postupak je u tijeku.

Tijekom posljednje tri godine program produženog boravka proširen je sa početno dvije na sve gradske osnovne škole u Slavonskom Brodu. Danas ima 305 polaznika, a Grad je do sada izdvojio 1,4 milijuna kuna, kako bi na ovaj način pomogao zaposlenim roditeljima. Program je izvan standardan, financiran je gradskim proračunskim sredstvima i kao takav je isključivo u nadležnosti Grada, što je potvrdio i Ured državne uprave Brodsko- posavske županije.

Ako pojedini gradski vijećnici ovakav primjer uspješnog projekta, zbog banalnog tehničkog pitanja u natječaju, ističu kao skandalozan primjer kršenja zakona od strane gradonačelnika, na žalost, onda bi ih trebalo unaprijed upozoriti da će ih biti još i u budućnosti. Prije svega zbog onih 305 učenika i učenica, koji zahvaljujući upravo inicijativi Grada, danas imaju gdje organizirano boraviti u vremenu nakon završetka nastave, jer su im roditelji zaposleni i ne mogu u to vrijeme biti s njima. Onda i zbog onih 15 učitelja i učiteljica u produženom boravku kojima je omogućeno radno mjesto u gradskim školama i kojima su čitavo ovo vrijeme uz redovno primanje za obavljen posao isplaćivane i božićnice, darovi za djecu i sl.

Jedna od rijetko istinitih stvari, iznesenih na jučerašnjoj konferenciji za medije, je spomenuti veliki otpor koji su pojedini gradski vijećnici pružali kao članovi školskih odbora upravo kako bi se maksimalno zakompliciralo provođenje programa produženog boravka. Taj isti otpor pružaju i kada je riječ o gotovo svakoj novoj ideji i projektu kojim se želi pomoći roditeljima i učenicima. No, istovremeno mudro šute kada je riječ o drugim iznimno važnim, ali još uvijek neriješenim pitanjima i problemima s područja školstva koja su u nadležnosti države, a na čije bi rješavanje mogli itekako utjecati obzirom da svoju stranačku pripadnost.

Ti isti gradski vijećnici jako dobro znaju za problem Područne škole u Ruščici izgrađene za 450 učenika, a koju danas pohađa njih samo 44. Pa opet do sada nisu lobirali za njegovo rješavanje. Dio su političke opcije koja je već godinama na čelu Brodsko-posavske županije, a koja do danas nije riješila pitanje mreže osnovnih škola, niti je sve ovo vrijeme uložila ikakva sredstva u osnovne škole na području Slavonskog Broda ili pokrenula ijedan program produženog boravka u nekoj osnovnoj školi na području županije, a što je potvrdila i revizija ulaganja u školstvo.

Da žele ili imaju od toga nekog interesa, vjerojatno bi do sada učinili sve da se požuri rješavanje pitanja izgradnje nove škole za učenike OŠ „Milan Amruš“. Ili bi recimo, upravo zahvaljujući svojoj stranačkoj pripadnosti, urgirali da se u Ministarstvu obrazovanja održi prijem predstavnika Grada kako bi se ovi problemi konačno riješili. Tom istom nadležnom ministarstvu iz Grada je samo u posljednje dvije godine upućeno 15 dopisa i 7 požurnica, na koje do danas nije odgovoreno.

Unatoč dramatičnim najavama, roditelji i učenici moraju znati da će se program produženog boravka i dalje normalno odvijati u svim gradskim osnovnim školama i to ne zahvaljujući ravnateljima, kako je istaknuto, nego Gradu koji je program inicirao, financira ga čitavo ovo vrijeme te rješava sva pitanja uz njegovo provođenje. Obzirom da je zaključak pojedinih gradskih vijećnika kako je obrazovanje sustav koji ne trpi improvizaciju i lutanja te da je njihova obveza upozoravati na propuste i predlagati rješenja, možemo samo dodati kako bi taj isti sustav puno bolje funkcionirao kada u njemu ne bi bilo politikanstva i kada bi zaista svim političkim opcijama interesi roditelja i učenika bili na prvom mjestu.

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica ODNOSI S JAVNOŠĆU Press - Objave za medije Priopćenje za medije- "Umjesto otpora, gradski vijećnici bi morali početi ulagati napor u rješavanje problema na području školstva“

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.