Objave za medije

Priopćenje za medije- gradonačelnik Duspara zatražio hitno angažiranje svih nadležnih institucija i neovisnih stručnjaka oko ekološkog incidenta u Slavonskom Brodu

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara danas je sazvao konferenciju za medije kako bi upozorio na potencijalno veliku opasnost nedavnog ekološkog incidenta u Slavonskom Brodu čiju ozbiljnost nadležne institucije posljednja dva dana umanjuju.

Naime, 28. ožujka 2018. tijekom ispitivanja stanja produktovoda Slobodnica – Brod ( BiH) u blizini zapadnog ulaza u Slavonski Brod došlo je ekološkog incidenta prilikom kojeg je u tlo iscurila veća količina nafte. Navedeni produktovod ispituje se od strane tvrtke Crodux plin, koja je nedavno dobila ugovor za dostavljanje plina na ovoj trasi s ciljem njegove prenamijene u izravni plinovod kojim bi se Rafinerija nafte Brod povezala s plinskim transportnim sustavom Hrvatske.

Kako je istaknuo gradonačelnik, unatoč točno propisanoj proceduri u ovakvim slučajevima, Grad Slavonski Brod do sada niti od jednog nadležnog tijela ili institucije nije dobio navedene podatke ili bilo kakvu drugu informaciju vezanu uz ovaj ekološki incident.

„ Sve informacije kojima raspolažemo dobili smo putem medija i ovdje svakako moramo istaknuti kako se podatci koji su izašli u javnost od strane tvrtke koja je radila kao izvođač radova na ispitivanju cjevovoda i oni koje smo dobili od Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda, čiji su djelatnici osiguravali područje nakon ekološkog incidenta, bitno razlikuju“- upozorio je gradonačelnik.

Obzirom da se ovaj ekološki incident dogodio u vodozaštitnom području II Slavonskog Broda, zbog čega predstavlja veliku opasnost za građane Slavonskog Broda, gradonačelnik je od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministara zaštite okoliša, zdravstva i gospodarstva te svih nadležnih inspekcija zatražio hitno uključivanje u ovaj problem te nužno angažiranje neovisnih stručnjaka koji će utvrditi okolnosti zbog kojih je došlo do ovog ekološkog incidenta, razmjere nastale štete i naložiti potrebne mjere sanacije.

„Nedopustivo je da tvrtka zbog čijih je radova i došlo do ovog ekološkog incidenta istovremeno obavlja i sanaciju nastale štete i pri tome sama odlučuje što će se, gdje i u kojem obujmu odraditi“- upozorio je gradonačelnik Duspara.

Također, nužno je utvrditi i je li ovo jedino mjesto na kojem je došlo do pucanja produktovoda te je li zagađenje otišlo dublje u tlo, obzirom da on prolazi vodozaštitnim područjem Slavonski Brod II i to u duljini od oko 5 kilometara. Upravo zbog zaštite zdravlja i sigurnosti 160.000 građana koji koriste vodu s ovog vodozaštitnog područja gradonačelnik je zatražio od predsjednika Vlade RH te nadležnih ministara da hitno povratno izvijeste Grad Slavonski Brod o svim ovim pitanjima.

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica ODNOSI S JAVNOŠĆU Press - Objave za medije Priopćenje za medije- gradonačelnik Duspara zatražio hitno angažiranje svih nadležnih institucija i neovisnih stručnjaka oko ekološkog incidenta u Slavonskom Brodu

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.