fbpx
 
 
  • Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

Gradonačelnik Mirko Duspara, na prozivke za iznesene neistine, klevetu i uvrede od strane saborskog zastupnika Pere Ćosića, koje su navodno iznesene u pismo upućenom Vladi RH o tvrtki Đuro Đaković, odgovorio je i pozvao na suradnju zastupnika s brodsko-posavskim jedinicima lokalne samouprave, ne samo za problematku Đuro Đaković, nego i još jednog velikog problema i zaštiti našeg prirodnog bogatstva- vode, a što se odnosi na projekt Regionalnog crpilišta u Sikirevcima. U cijelosti donosimo reagiranje i odgovor gradonačelnika grada Slavonskog Broda:

Tijekom nedavnog obraćanja medijima, saborski zastupnik Pero Ćosić iznio je niz neistina kako bi obmanuo javnost te gradsku upravu i mene osobno optužio za klevetu i uvrede, iako za to nema uporište u mom obraćanju Vladi povodom njihova situiranja Đure Đakovića Grupe u strateški nevažne tvrtke za Republiku Hrvatsku.

Bio je to još jedan pokušaj čelnika HDZ-a da, ne samo svoju, nego i odgovornost drugih zastupnika koji imaju moć na razini države, prebace na lokalnu samoupravu,mada je notorno da samouprava nema nikakav utjecaj na status Đure Đakovića u državi.

Zbog toga, podsjećam javnost i zastupnika Ćosića kako su sve dosadašnje hrvatske Vlade imale odgovornost za upravljanje tom, za Slavonski Brod i njegovu okolicu, prevažnom tvrtkom, što je i sam zastupnik potvrdio u svome istupu. Naime, Vlada mu nije dopustila postaviti niti zastupničko pitanje, a kamoli ozbiljno na Saboru o Đuri Đakoviću raspravljati.

Najava zastupnika Ćosića da će se, odsad, više angažirati na komunikaciji i suradnji s građanima preko Ureda saborskih zastupnika, za svaku je pohvalu. Nažalost, ništa nije kazao o boljoj suradnji zastupnika s brodsko-posavskim jedinicama lokalne samouprave, putem koje bi njihova učinkovitost za dobrobit ovoga kraja bila nemjerljivo veća. Želim vjerovati kako će i na tom planu napraviti prvi korak. Naime, poražavajuća je dosadašnja praksa njihove nezainteresiranosti za konkretne probleme naših gradova i općina.

Premda je Đuro Đaković izuzetno važan gospodarski subjekt za Brodsko-posavsku županiju, koji je skoro cijelo stoljeće bio motor razvoja cijelog ovog kraja, neusporedivo veći motiv za suradnju i zajedništvo političkih stavova trebale bi imati naše lokalne zajednice i brodsko-posavski saborski zastupnici - posebno oni iz vladajuće koalicije - pri čuvanju najvažnijeg prirodnog bogatstva kojeg imamo - vode.

Najveći, a dosad neriješen, doslovno životni problem je "Regionalni vodovod istočna Slavonija", vrijedan 676 milijuna kuna, odnosno Regionalno vodocrpilište u Sikirevcima. Zahvaljujući dosadašnjem odnosu naših zastupnika u Saboru i predstavnika u hrvatskoj Vladi prema tom velikom projektu, imamo cjevovod usmjeren k Vinkovcima promjera 700 mm, a onaj koji vodi prema Slavonskom Brodu promjera je 500 mm te prema Gundincima 400 mm, a prema Ruščici tek 250 mm. Pored toga, samo vodocrpilište u Sikirevcima, protuzakonito, Hrvatske vode d.d. predale su vinkovačkom Vodovodu na upravljanje.

U kojoj mjeri je stanje u ovom projektu apsurdno, najbolje govori činjenica da je, za Centralnu crpnu stanicu u Sikirevcima, Vodovod Slavonski Brod d.d. ishodio lokacijsku dozvolu, izradio projektnu dokumentaciju i radi na ishođenju građevinske dozvole.

Potpuno nevjerojatno polazište o budućem statusu vodocrpilišta u Sikirevcima nametnuli su političari s razine države porijeklom iz Vukovarsko srijemske županije, očito, godinama utjecajniji od brodsko-posavskih. Od 2000. godine oni nameću projekt formiranja zajedničkog poduzeća za upravljanje Regionalnim vodocrpilištem u Sikirevcima, mada bi sami brodsko-posavske lidere proglasili neozbiljnima kad bi im oni pokušali nametnuti zajedničku tvrtku za upravljanje, na primjer, crpilištem nafte u Đelatovcima ili eksploataciju spačvanskih šuma i, dakako, ubiranje položajne rente od toga.

Pritom, ono što je zabrinjavajuće, obeshrabrujuće, poražavajuće i ponižavajuće za Brodsko-posavsku županiju je činjenica da zahtjev kolega iz Vukovarsko-srijemske županije podupire i najutjecajniji brodsko-posavski zastupnik i HDZ-ov čelnik, Pero Ćosić.

Zbog svega navedenog, a na temelju privremene vodopravne dozvole za korištenje Vodocrpilišta istočna Slavonija, koju su izdale Hrvatske vode d.d., Vinkovački vodovod naplaćuje našu vodu iz Sikirevaca.

U okviru mjera i radnji koje provode odgovorni i ovlašteni za ovaj projekt je i najnovija ucjena 'Brođana' ne dozvoljavanjem spajanja Vodocrpilišta Sikirevci na sustav Slavonski Brod, što bi se trebalo dogoditi završetkom temeljnog cjevovoda i Crpne stanice Bicko Selo.

Ako ovaj, u Brodsko-posavskoj županiji, najveći problem ne počnemo zajednički i jedinstveno rješavati, svi ćemo se suočiti problemima vodoopskrbe i to već u ljeto ove godine.    

Zbog toga, apeliram na sve brodsko-posavske saborske zastupnike - jer oni su naši, a ne njihovi -neka svojim utjecajem i djelovanjem hrvatskoj Vladi nametnu obvezu rješavanja ovog, za sve građane Brodsko posavske županije, prevažnog problema. Neka ih uvjere u činjenicu kako je pravno i pravedno da Vodocrpilište u Sikirevcima bude u vlasništvu brodsko-posavske, a ne vukovarsko-srijemske lokalne samouprave i njihove tvrtke za te namjene. Neka ih uvjere kako nije pravno niti pravedno naše prirodne resurse dijeliti s drugima, kao što niti drugi enormne koristi od svojih prirodnih blagodati, ne dijele s nama.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Glasnik Grada

Glasnik Grada

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo 
hrendeit