Ispis

Grad Slavonski Brod danas je dobio četvrtu nagradu za transparentnost u razdoblju od posljednjih pet godina. Naime, nakon nagrade za najtransparentniji gradski proračun 2010. godine, te nagrada za transparentnost i odgovornost tijela lokalne i regionalne samouprave 2011. i 2014. godine, danas je Institut za javne financije predstavio rezultate istraživanja o transparentnosti proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave, prema kojem je Slavonski Brod s ocjenom „odličan“ ponovno među najboljim gradovima u Hrvatskoj.

Za razliku od prethodnih istraživanja, ove godine su po prvi put obuhvaćene sve županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, čija je transparentnost ocjenjivana ocjenama od 0 do 5.

„Ovo priznanje Instituta za javne financije rezultat je sustavne otvorene komunikacije Gradske uprave s građanima. Želimo da građani imaju na raspolaganju što više informacija o proračunu Grada Slavonskog Broda, o tome kako se i na što troše proračunom planirana sredstva, te da u konačnici dostavljanjem svojih prijedloga i mišljenja i sami sudjeluju u njegovom kreiranju“- istaknuo je gradonačelnik Mirko Duspara.

Uz detaljne informacije o proračunu za tekuću godinu te o izvršenju proračuna, na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda objavljen je i pojednostavljen proračunski vodič za građane te obrazac putem kojeg mogu dostaviti svoje prijedloge Gradskoj upravi. Kako bi građani imali uvid u odluke koje se donose na sjednicama Gradskog vijeća, na web stranicama Grada objavljeni su i tonski zapisi održanih sjednica, a građani mogu slušati i njihov izravan radijski prijenos ili prijenos putem live-streama.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i prvi je korak prema pozivanju na odgovornost za prikupljanje i trošenje javnog novca. Rezultati istraživanja su u cijelosti objavljeni na internetskim stranicama Instituta za javne financije (http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/97.pdf) .