Članci

Zaprašivanje komaraca

PITANJE:

Molim odgovorne da odgovore kad se misli obaviti kvalitetno zaprašivanje komaraca? Situacija je vrlo ozbiljna, od komaraca je nemoguće boraviti vani, a zaštitna sredstva ne djeluju. Prethodno zaprašivanje koje je Argus obavio vozilom ulicama grada, jednako je tome kao da se Pips-om pošprica ulica, a ručno zaprašivanje nije obavljeno u svim dijelovima grada, kao npr. Mikrorajon, gdje je i nakon zaprašivanja situacija ostala ista. Zašto grad nije dodijelio koncesiju drugom izvođaču ukoliko Argus nije sposoban adekvatno riješiti pitanje komaraca? Zašto se nije provelo tretiranje larvi, jer da je, sigurno situacija ne bi sad bila takva da nas samo avio zaprašivanje može spasiti. Kao roditelj male djece s kojom ne mogu boraviti vani na zraku, apeliram na gradsku vlast da riješi ovo pitanje.

Sunčica Trkulja 

Hvala!

ODGOVOR:

Grad Slavonski Brod već niz godina uspješno provodi mjere dezinsekcije komaraca koisteći metode larvicidnog i adulticidnog tretmana. Prema dosadašnjim iskustvima najučinkovitiji su se pokazali larvicidni tretmani i u posljednjih 9 godina do ove godine samo jednom je bilo potrebno pristupiti adulticidnom tretmanu.Ove godine Grad je obavio 4 larvicidna tretmana a u tijeku je peti s tim da je prvi obavljen u zadnjem tjednu travnja. Budući da je ova godina iznimno povoljna za razvoj komaraca jednostavno nije bilo moguće obuhvatiti sve vodene novonastale površine uzrokovane velikim oborinama pa je došlo do pojave velikog broja komaraca. Stoga se moralo pristupiti obavljanju adulticidnog tretmana koji također nije bilo moguće provesti u rokovima koji su planirani, iz razloga što je bilo dosta kiša u večernjim satima kada se vrši tretiranje.Ipak prema našim spoznajama bilo je učinaka ,negdje više negdje manje. Jedini način obavljanja aduticidnog tretmana je iz vozila ili ručno , budući da po Zakonu nije dopušteno tretiranje iz zraka nad urbanim sredinama.Što se tiče nastavka tretmana , to će biti moguće samo ako se iznađu dodatna sredstva za ovu namjenu jer, nažalost, Grad Slavonski Brod u ovoj godini raspolaže s oganičenim sredstvima koja su gotovo potrošena.

Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša

 

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica