Članci

Parkiranje u Štamparevoj ulici

U Štamparevoj ulici na dijelu od pekarnice Dora prema stadionu Marsonije do k.br.17 svakodnevno su parkirani automobili,tako da je izlaz iz dvorišta iz Štampareve 17 nepregledan. Da bismo izašli iz istoga često moramo do pola izaći na ulicu zbog nepreglednosti,samo je pitanje dana kada će netko naletjeti automobilom na nas stanare. Ista je stvar kada idemo pješke i moramo hodati po cesti tih 10-ak metara do raskrižja Štampareve i Strossmayerove ulice zbog parkiranih vozila. Da li je dozvoljeno parkiranje na tom dijelu,?Ako nije tko to treba sankcionirati? HVALA


ODGOVOR: 11.9.2012.

Poštovani,
Upit koji ste nam poslali 2. rujna ove godine proslijedili smo PU brodsko-posavskoj. U nastavku slijedi njihov odgovor koji smo danas zaprimili:

„Upit građana koji ste nam proslijedili 4. rujna ove godine uputili smo na provjeru Pododsjeku za sigurnost u cestovnom prometu ove Policijske uprave. Policijski službenik je izvršio obilazak i nadzor u Štamparevoj ulici na lokaciji navedenoj u upitu. Tom prilikom uz zapadni rub ulice, od raskrižja s ulicom J.J. Strossmayera do kbr. 17 u Štamparevoj ulici, zatekao je pet automobila- što parkiranih što zaustavljenih.

Službenik je vozila fotografirao radi daljnjeg postupanja i provjere podliježe li takvo postupanje Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ili Zakonu o prostornom uređenju i gradnji. Naime, automobili su se nalazili uz sam rub kolnika ili većim djelom ili u cijelosti na neasfaltiranoj površini, koja se nalazi uz rub kolnika vrlo blizu zgrada na kbr. 20 u ulici J.J. Strossmayera i kbr. 19 ulice A. Štampara. Iz tog je razloga bilo potrebno utvrditi jesu li  vozila parkirana na privatnoj čestici ili javnoj površini.

Utvrđeno je da su automobili bili parkirani na k.č.4347 k. o. Slavonski Brod, koja je prema izvodu iz katastra ulica, a prema posjedovnom listu vlasništvo Grada Slavonskog Broda, koji je u skladu s tim i nadležan za uređenje prometne infrastrukture na toj čestici. Nadalje je utvrđeno da je vlasnik pekare "DORA" na lokaciji J.J. Strossmayera kbr. 20 na istočnom zidu svoje zgrade u Štamparevoj ulici neovlašteno postavio oznaku koja izgledom podsjeća na prometni znak B39 "Zabranjeno zaustavljanje i parkiranje" s dodatnim natpisom "Zabranjeno parkiranje - osim kupaca", čime je svim kupcima "dozvolio" parkiranje.

S obzirom na sve navedeno, vozila koja se zaustavljaju ili parkiraju na navedenoj lokaciji čine prekršaj temeljem članka 82 točke 1,4,10,11 i 12 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a pored toga za većinu tih vozila ispunjeni su uvjeti za premještanje sukladno članku 84. točke 2,3,5,8 i 12 istog zakona.

Nadalje kolni ulaz zgrade na kbr. 17 Štampareve ulice izlazi na neisprekidanu uzdužnu crtu i u zoni prometnog traka za prestrojavanje, te izlaz iz tog kolnog ulaza bez obzira na parkirana vozila može biti samo na desnu stranu. Istovremeno ulaz je moguć samo vozilima koja dolaze iz smjera sjevera, odnosno ulice J.J. Strossmayera . U protivnom vozila čine prekršaj i grubo krše odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama.“

S poštovanjem,

PU brodsko-posavska

Rijesen.gif

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica