Članci

Svatovski kontrolori prometa

Svakoga vikenda suočavamo se sa svatovskim kolonama za koje ne vrijede pravila prometa. Naime, gotovo svi iole ozbiljniji i viđeniji svatovi imaju svoje kontrolore kretanja kolone koji samovoljno blokiraju ulice, raskrižja te svojom agresivnošću u prometu omogućuju svojim svatovima prolazak kroz crveno svijetlo na semaforu, oduzimanje prava prolaska. Pitanje je do kada će prometna policija tolerirati takvo ponašanje na ulicama grada.

Odgovor: 11.10.2011.:
Poštovani, svatovske povorke su najčešće vikendom, odnosno subotom poslijepodne. S obzirom da se vozila kreću u koloni, te da daju zvučne i svjetlosne znakove (sviraju i imaju uključena sva 4 pokazivača smjera) ista su jasno vidljiva i uočljiva, a na čelu obično imaju i voditelja svatovske povorke, koji određuje brzinu kretanja povorke kao i način prolaska kroz raskrižja ( praktično radi se o „narodnom običaju“).
Zakonski nije utemeljeno da pojedinci odnosno voditelj povorke blokira raskrižje dok cijela povorka ne prođe, međutim s aspekta sigurnosti prometa moglo bi se reći da je pod tim okolnostima sigurnije da na taj način prođe cijela kolona, nego da vozila koja su u svatovskoj povorci prolaze kroz “crveno svjetlo“ ili ako su se zaustavili kasnije naglo ubrzavaju da bi sustigli povorku, nepropisno pretječu itd., te na taj način više ugrožavaju sigurnost prometa, a samim tim postoji veća mogućnost izazivanja prometne nesreće.
Prometna policija da se zatekne na raskrižju dužna je osigurati protočnost i nesmetano odvijanje prometa, tako da bi vjerovatno i od strane policije promet bio reguliran na isti ili sličan način.
S obzirom da prometna policija ima i druge zadaće, naročito za vikend, ne bi se radilo  o „toleranciji“ nego obavljanju službe i radnih zadaća po prioritetima i važnosti određenih događanja, što ne znači da ponekad i prometna policija neće osigurati protočnost i sigurnost prometa na raskrižjima ako se zatekne u trenutku prolaska „svatovske povorke“ ili bilo koje druge kolone vozila.

S poštovanjem,
Policijska uprava Brodsko posavska

Rijesen.gif

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica