fbpx
 
 
  • Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

Grad Slavonski Brod

Gradonačelnik Mirko Duspara danas je uputio otvoreno pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću te ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak kojim je izrazio duboku zabrinutost sporošću oko konačnog početka djelovanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Pismo gradonačelnika Mirka Duspare prenosimo u cijelosti u nastavku;

Poštovani

izražavamo našu duboku zabrinutost sporošću oko konačnog početka djelovanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu i strahujemo da unatoč do sada uloženim naporima taj projekt od iznimne važnosti za Grad Slavonski Brod, njegove stanovnike, ali i šire područje, ozbiljno kasni i da su potrebni dodatni napori kako bi napokon saživio.

Kao što je poznato, Hrvatski sabor je još u rujnu 2015. donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji je stupio na snagu u listopadu iste godine.

Tim je zakonom Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku trebao donijeti odluku o spajanju Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu (koje je u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) i dislociranih studija u Slavonskom Brodu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (također u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), u novoosnovanom Sveučilištu u Slavonskom Brodu. Također, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku trebalo je donijeti odluku o spajanju Studentskog centra u Slavonskom Brodu Sveučilištu u Slavonskom Brodu. Uz to Veleučilište u Slavonskom Brodu trebalo se spojiti sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu.
Međutim, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske u studenom 2015. odmah nakon donošenja spomenutog Zakona, podnio Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Također, u prosincu iste godine, Povjerenstvo za utvrđivanje opravdanosti provođenja statusnih promjena, podnosi Senatu sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prijedlog o odgodi provedbe promjena koje je temeljem Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu trebalo uraditi u roku od 90 dana.

Krajem siječnja prošle godine Ustavni sud nije prihvatio pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu i donio rješenje da taj zakon ne narušava autonomiju Sveučilišta, te da je na snazi. No, nepovratno su izgubljene dvije i pol godine, a sadašnji zastoj u provedbi Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu prijeti daljnjem odlaganju, unatoč činjenici da su u međuvremenu, Državnim proračunom Republike Hrvatske za 2019. godinu (kao i projekcijama proračuna za 2020. i 2021.) - zahvaljujući amandmanima na proračun kojeg su uložili saborski zastupnici P. Ćosić, Lj. Maksimčuk i M. Šimić - osigurana inicijalna sredstva za rad Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Vlada Republike Hrvatske krajem studenoga 2018. donijela je zaključak o prihvaćanju spomenutih amandmana na Državni proračun, pa ih je Hrvatski sabor i izglasao.

Međutim, od tada smo svjedoci novog zastoja koji ozbiljno dovodi u pitanje dinamiku ostvarenja tog projekta i do sada uložene napore. Smatramo da je nepotrebno naglašavati od kolike je važnosti za Grad Slavonski Brod Sveučilište u Slavonskom Brodu. To je detaljno objašnjeno u stručnom Elaboratu o opravdanosti osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu koji je u veljači 2015. izradila ugledna tvrtka Deloitte.

Podsjetit ćemo samo na najvažnije zaključke:

Sveučilište u Slavonskom Brodu ima iznimno povoljan geostrateški položaj, koji bi, osim studentima iz Brodsko-posavske i susjednih županija, imao i potencijal privlačenje studenata iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Elaborat jamči financijsku održivost Sveučilišta u Slavonskom Brodu jer nema značajnijih inicijalnih troškova za Državni proračun, a u radu Sveučilišta moguće je očekivati i uštede u odnosu na sadašnje troškove, s obzirom na sinergijske učinke integracije postojećih i budućih sastavnica, kao i zbog bolje organizacije u sklopu jedinstvene institucije - Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Zbog nedostatka ponude studijskih programa značajan broj učenika iz naše i susjednih županija danas nastavlja visokoškolsko obrazovanje izvan svoje županije i vrlo često ostaju živjeti i raditi u sredinama u kojima su završili studij. Početkom rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu, taj negativni trend bi se preokrenuo, što bi, uvjereni smo, imalo snažnog utjecaja na poboljšanje gospodarskih prilika.

Također, Sveučilište u Slavonskom Brodu otvaralo bi perspektivu mladim ljudima i zadržalo ih na području koje je posljednjih godina snažno izloženo iseljavanju i devastaciji demografske slike, što dugoročno prijeti nesagledivim posljedicama.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

u ime svih građana Slavonskog Broda, a osobito mladih, molim vas da svojim autoritetom i političkim utjecajem pomognete ubrzanju početka rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu i poštivanju Zakona koji je donio Hrvatski sabor kako bi Sveučilište u Slavonskom Brodu napokon počelo djelovati na dobrobit svoje sredine, ali i napretka Republike Hrvatske u cjelini.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo 

hrenfrdeit