Brodsko-posavski gradovi i općine bez mina; svečana predaja potvrde o isključenju iz sumnjivog minskog prostora

IMG 6717 resize

Danas je svečano predana Potvrda o isključenju Brodsko-posavske županije iz minskog sumnjivog prostora. Ovim činom prostor gradova i općina županije je postao šesti u Republici Hrvatskoj kao siguran prostor za život stanovnika s obzirom na dosadašnja protuminska djelovanja i rad. Svečanosti su nazočili ministar dr.sc. Davor Božinović kao čelnik sustava sigurnosti koji je potvrdu uručio, Zdravko Modrušan ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Đurđa Adlešić predsjednica Upravnog vijeća tog centra, župan Danijel Marušić i Tea Tomas zamjenica gradonačelnika Grada Slavonskog Broda te ostali uzvanici.

Ostvarenje ovog strateškog cilja sustava protuminskog djelovanja je od velike važnosti za Republiku Hrvatsku jer pokazuje sistematski rad sustava i povećanje sigurnosti, ali isto tako je posebno značajno jer je preduvjet za razvoj gospodarstva i društva u kojem će se skrbiti o potrebama minskih žrtava te u provedbi zaštite okoliša.

Od 1998. do 2018. godine u Brodsko-posavskoj županiji u aktivnosti protuminskog djelovanja uloženo je preko 203 milijuna kuna od čega je najveći dio financiran iz državnog proračuna, a ostalo od investitora, donatora i EU poljoprivrednog fonda. Na ukupno 150,8 km2 pronađeno je 240 protupješačkih mina, 162 protukolopne mine i 1283 neeksplodiranih ubojnih sredstava. Zadnje razminiranje bilo je u Općini Okučani, a danas su se s posebnim pijetetom prisjetili svih minskih žrtava, od kojih je posljednja bila upravo u Okučanima. Od 1996. do 2018. u Brodsko-posavskoj županiji ukupno je u minskim nesrećama stradalo 16 osoba od čega 10 smrtno, a od njih su četvorica pirotehničara. Zahvaljujući edukaciji i poticanju svjesnosti o minskoj opasnosti, u protekloj 2017. godini nisu zabilježna stradavanja.

U Republici Hrvatskoj ostaje još 56 gradova i općina u osam županija koje su zagađene minama, a u proteklih 12 godina stradalo je 595 osoba, od čega 203 smrtno. Minski sumnjiva površina (MSP) na prostoru Republike Hrvatske danas iznosi 389,20 km.

U prosincu 1997. godine Republika Hrvatska je potpisala Ottawsku konvenciju o zabrani uporabe, proizvodnje uvoza, izvoza i skladištenja pješačkih mina koju je Hrvatski sabor 24. travnja 1998. godine i ratificirao.

 

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica OBAVIJESTI Vijesti Brodsko-posavski gradovi i općine bez mina; svečana predaja potvrde o isključenju iz sumnjivog minskog prostora

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.