fbpx
 
 

Konstituirajuća i radna sjednica Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda

Grad Slavonski danas može nastaviti tamo gdje je stao u prosincu 2012. godine. Nakon više od sedam mjeseci grad ponovno ima Gradsko vijeće. Na današnjoj konstituirajućoj sjednici za predsjednika Gradskog vijeća izabran je g. Davor Gruber gradski vijećnik kandidacijske liste grupe birača nositelja Mirka Duspare. Za zamjenike predsjednika Gradskog vijeća izabrani su g. Roberto Lujić   (SDP) te g. Dragan Jelić( HDZ- HSP dr. AS- HSLS).

Odmah nakon konstituirajuće sjednice održana je i prva radna sjednica Gradskog vijeća. Većinom glasova gradski vijećnici usvojili su prijedlog proračuna u visini 168 i pol milijuna kuna. Kako je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća naglasio gradonačelnik Mirko Duspara negativna gospodarska kretanja odrazila su se i na Grad Slavonski Brod. Stoga je glavni cilj ovog proračuna bio uklopiti ga u zadane gospodarske okvire, a da se pri tome ne diraju prava socijalno ugroženih građana.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je i prijedlog povećanja stope prireza porezu na dohodak s 8 % na 12 %. Prihodima od poreza, koji čine najveći dio proračunskih prihoda, financira se sve vezano uz rad i funkcioniranje gradskih dječjih vrtića te ustanova s područja kulture i sporta. Iz godine u godinu troškovi vezani uz njih sve su veći. U dječje vrtiće danas je upisano puno više djece nego prije deset godina, a liste čekanja više nema. Pri tome Grad snosi trošak od 74 posto cijene boravka djeteta u dječjem vrtiću. Grad danas ima i novi, moderan dječji vrtić koji je otvorio nova radna mjesta.

Iz poreznih prihoda financiraju se i programi s područja socijalne skrbi. Jednokratne i redovne novčane pomoći socijalno ugroženim građanima, Program „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“, „Sigurna kuća za žrtve obiteljskog nasilja“ ili subvencija javnog gradskog prijevoza samo su mali dio programa namijenjenih građanima u potrebi. Zbog teške gospodarske situacije danas je puno veći broj korisnika ovih programa.

Iako prema odredbama Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave grad s preko 30.000 stanovnika može imati maksimalnu stopu prireza od 15 posto, u Slavonskom Brodu ona nije mijenjana posljednjih dvanaest godina i iznosi 8 posto. Unatoč gospodarskoj krizi koja se bez dvojbe odrazila i na Grad Slavonski Brod.

Uz gospodarsku krizu situaciju dodatno otežavaju zakonske izmjene koje iz godine u godinu smanjuju gradske prihode od poreza. U razdoblju od 2009. do 2012. godine prihodi od poreza smanjeni su za preko 15 i pol milijuna kuna. Samo usporedbe radi, to je malo manje od ukupnog iznosa koji se godišnje izdvaja iz proračuna za funkcioniranje gradskih dječjih vrtića i programe predškolskog odgoja.

Unatoč tome Grad Slavonski Brod posljednjih dvanaest godina nije mijenjao stopu prireza od 8 posto- koja je bila među najnižima u odnosu na druge gradove ove veličine u Hrvatskoj.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća stopa prireza povećana je sa stope od 8% na stopu od 12% , a odluka se temelji na solidarnosti kako bi se poskupljenje što manje odrazio na građane u najtežoj financijskoj situaciji.

Najjednostavnije rečeno, građani s minimalno plaćom kao i do sada nemaju obvezu plaćanja prireza. S druge strane, primjerice, građani s poreznom plaćom i dvoje djece ( kao poreznom olakšicom) plaćali bi po novoj stopi 7 kuna više prireza. Povećanjem stope prireza s 8% na 12% grad Slavonski Brod izjednačio se po stopi prireza s drugim gradovima iste veličine u Hrvatskoj.

Tablica izračuna povećane stope prireza

Većinom glasova na današnjoj sjednici usvojen je i prijedlog povećanja iznosa komunalne naknade do kojeg je također doveo stalni rast troškova. Iz prihoda od komunalne naknade financira se odvodnja atmosferskih voda, čišćenje javnih površina, održavanje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta i javne rasvjete te električna energija potrebna za njen rad. Do 1997. ovu posljednju stavku plaćali su građani unutar svojih mjesečnih računa potrošnje električne energije. Izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu trošak električne energije kod javne rasvjete snosi jedinica lokalne samouprave.

Od 2004. godine na području grada izgrađeno je preko 100 km cesta i pješačkih staza te preko 80 km javne rasvjete. Nova infrastruktura povećala je troškove održavanja. Uz sve to Grad je dobio i dodatne troškove, jer na temelju zakonskih izmjena danas ima obavezu održavanja i dodatnih 30-ak kilometara županijskih cesta.

Većinom glasova gradski vijećnici usvojili su odluku prema kojoj je u I zoni došlo do povećanja komunalne naknade za 12 lipa/m2 u odnosu na dosadašnji iznos, u II zoni 10 lipa /m2, u III zoni 7 lipa/m2 te u IV zoni za 5 lipa/m2 .

Povećanje iznosa komunalne naknade po m2 prema zonama

TRENUTNI IZNOS            NOVI IZNOS

I zona     38 lipa /m2           50 lipa /m2
II zona   33 lipe /m2           43 lipe /m2
III zona  23 lipe/m2            30 lipa/m2
IV zona   15 lipa/m2            20 lipa/m2

U usporedbi s drugim gradovima Slavonski Brod će nakon poskupljenja komunalne naknade biti u rangu Vukovara, Siska, Karlovca, Koprivnice i Pule. Ono što građani moraju znati je da se iznos komunalne naknade utvrđuje do mjeseca studenog za iduću kalendarsku godinu. To znači da će se navedeno poskupljenje komunalne naknade primjenjivati tek od 1. siječnja 2014. godine.

„Svjesni smo da niti jedna najava poskupljenja u ovo gospodarski teško vrijeme nije jednostavna za građane. Zakonske izmjene iz godine u godinu nameću jedinicama lokalne samouprave sve veće obveze, a da se pri tome ne vodi računa kojim izvorom prihoda bi se one trebale financirati. U posljednjih nekoliko godina Grad Slavonski Brod poduzeo je niz mjera kako bi smanjio rashode i ublažio posljedice gospodarske krize. Štedjelo se gdje god je to bilo moguće, a da se pri tome ne diraju građani pogotovo oni socijalno ugroženi. Njihova prava ne samo da su ostala ista sve ove godine, nego su čak i povećana“- istaknuo je gradonačelnik na današnjoj sjednici.

Gospodarski teška vremena bez dvojbe su se odrazila i na Grad Slavonski Brod, međutim Gradska uprava čitavo ovo vrijeme ulagala je maksimalni trud kako građani Slavonskog Broda to ne bi osjetili. To se između ostaloga vidi i po stopi prireza i visini komunalne naknade koje nisu mijenjane posljednjih 12 godina.

Građane suočene s troškovima legalizacije svakako će razveseliti podatak da je na današnjoj sjednici usvojen i prijedlog smanjenja iznosa komunalnog doprinosa na 1 kn/m3 za stambene objekte do 600 m3 te proizvodne objekte u cijelosti. Odluka se odnosi na sve građane koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju od dana donošenja novog zakona. Još jedna dobra vijest za građane je da više neće plaćati priključak na vodovodnu mrežu što je rezultat usklađivanja s izmijenjenim zakonskim propisima.

Većinom glasova Gradsko vijeće danas je usvojilo sve točke dnevnog reda Sjednice, Tako je usvojena i Odluka o darovanju zemljišta na naselju „Andrija Hebrang“ Veleučilištu u Slavonskom Brodu na kojem će se graditi nova zgrada Veleučilišta. Gradsko vijeće dalo je i suglasnost TD Brod-plin za dugoročno zaduženje za nabavu financijskih sredstava.
mt_gallery

 

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Glasnik Grada

Glasnik Grada

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo 
hrenfrdeit