fbpx
Ispis
Kategorija: Upravni odjel za integrirana teritorijalna ulaganja (ITU)

mt_ignore
Europska unija
Zajedno do fondova EU

Europska unija razvila je novi mehanizam za razdoblje 2014.-2020. godine pod nazivom Integrirana teritorijalna ulaganja ( ITU mehanizam) čiji je glavni cilj ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Najvećim urbanim centrima u Hrvatskoj, upravio putem integriranih teritorijalnih ulaganja, stoji na raspolaganju 345,5 milijuna eura, a sredstva će se dodjeljivati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda.

TU mehanizam će se provoditi samo u najvećim urbanim područjima u RH i temeljiti na Strategiji razvoja urbanog područja (SRUP) koja će se pripremati za teritorij u kojem se provodi i koja je usuglašena s lokalnim vlastima i rezultat partnerskih konzultacija.

Sporazumom o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske kao kandidati za korištenje ITU mehanizma predložene su urbane aglomeracije Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka te veća urbana područja Zadra, Pule i Slavonskog Broda.

Kroz ovaj novi mehanizam Europske Unije moguće je ostvariti projekte koji su od važnosti za Slavonski Brod i okolne općine, poput razvoja poduzetništva, pomoći u zapošljavanju mladih, izgradnje infrastrukture, povećanja učinkovitosti sustava toplinarstva ili očuvanja i promoviranja kulturne baštine.

 

Poziv za odabir područja za provedbu ITU mehanizma

Strategija razvoja urbanog područja

Urbano područje Slavonski Brod

Partnersko vijeće

Objavljeni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava - ITU mehanizam