fbpx
 
 
  • Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

11. travnja 2019. godine, na svojoj 11. sjednici, Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda dodjeljuje javna priznanja i nagrade

 

POVELJA POČASNOG GRAĐANINA GRADA SLAVONSKOG BRODA

dr.sc. Nikolaus Hermann, počasni konzul Republike Hrvatske u Grazu, vodi konzularne poslove u Štajerskoj, u njegovoj nadležnosti je ostvarivanje suradnje Austrije i  Hrvatske i u tom smislu organizira i rukovodi svim diplomatskim i konzularnim poslovima te u kontinuitetu stoji na usluzi vlastima i građanima Austrije i Hrvatske. Posebnu zaslugu ima u promidžbi samostojnosti i stvaranju Republike Hrvatske te izradi niza zakona Republike Hrvatske, poglavito iz oblasti turizma. Ostvario je i veliki doprinos u promociji regije Slavonije i grada Slavonskog Broda u svim područjima života u Štajerskoj  te je bio suorganizator brojnih prezentacija, turističkih, gospodarskih, kulturnih i brojnih drugih u organizaciji Grada Slavonskog Broda, kao i klubova Slavonaca i Brođana u Austriji, posebno u Štajerskoj. Zaslužan za suradnju Grada Slavonskog Broda s Južnom Štajerskom koja je prije desetak godina pokrenuta na kulturnoj razini budući da Folklorni ansambl Broda pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice svake jeseni nastupa na Južnoštajerskim svečanostima koje se u organizaciji Turističke zajednice Grada Leibnitza održavaju u Leibnitzu. Početkom svibnja 2011. godine na poziv Ureda za europske integracije Zemaljske vlade Štajerske delegacija Grada Slavonskog Broda boravila je u dvodnevnom službenom i prijateljskom posjetu Južnoj Štajerskoj. Tom prigodom je održana i turistička prezentacija grada s ciljem intenziviranja dolazaka organiziranih grupa turista s ovog područja u grad Slavonski Brod. Od tada u sastavu  kulturnih tura po Slavoniji u Slavonski Brod dolaze brojne organizirane grupe austrijskih turista kako bi upoznali povijesnu i kulturnu baštinu našega grada. Osim na turističkom i kulturnom planu inicirao je suradnju i u drugim područjima bitnim za grad Slavonski Brod, osobito u gospodarskom, komunalnom i infrastrukturnom dijelu. Pokrenuo je konkretne razgovore o pomoći u korištenju sredstava iz europskih fondova, poglavito za infrastrukturne projekte, kao i pomoći oko izrade projekata iz drugih područja. Iskazujući poštovanje i zahvalnost za osobit odnos i izuzetan doprinos u turističkoj promociji povijesne i kulturne baštine te svesrdnu suradnju i pomoć u području gospodarskog i javnog života, na dobrobit građana i grada Slavonskog Broda, dodjeljuje se javno priznanje Povelja počasnoga građanina grada Slavonskog Broda.

 

ZLATNA ČAPLJA - nagrada za životno djelo

Blanka Sabolić Körmendy, dr.med., rođena 1952. godine, specijalistica anestezije i reanimacije u mirovini, nakon četiri desetljeća predanog, napornog i izuzetno stresnog rada. Po završetku medicinskog fakulteta, kao mlada liječnica, radila je na Hitnoj pomoći gdje se svakodnevno suočavala s teškim odlukama, smrću i spašavanjem života. Kada se nešto kasnije našla u ambulanti opće prakse shvatila je da ne želi cijeli život raditi taj posao i 1980. godine se kao specijalizantica priključila Odjelu anestezije slavonskobrodske bolnice koji je uvijek njegovao kao pravu dragocjenost kvalitetan timski rad i bezuvjetnu pomoć kolega. U svom radnom stažu u intenzivnoj, reanimaciji po svim odjelima bolnice, ambulanti za liječenje boli odradila je, prema gruboj procjeni, oko 15.000 anestezija. Godinama je organizirala i vodila edukaciju za liječnike i medicinske tehničare u oživljavanju, bila mentorica brojnim specijalizantima iz anestezije i reanimacije te stručna suradnica za intenzivno liječenje u sklopu Otočke medicine. Kao liječnica obučena za spašavanje ljudskih života, svojom voljom i željom za pomoć svome gradu i unesrećenima našla se u ratnom vihoru te se susrela sa svim užasima rata, teškim i bolnim situacijama. S izuzetnom požrtvovanošću odradila je najtežih sedam osam ratnih mjeseci u slavonskobrodskoj bolnica koja je u to vrijeme zbrinjavala oko 7.400 ranjenih osoba, djece, civila, ratnika s velikom količinom i razornošću povreda. Poslije pada Bosanskog Broda odlazi u Kliničku bolnicu Dubrava te kao liječnica s timom Specijalne policije odlazi na Velebit gdje se nastavlja suočavati s užasima rata, smrti, boli, tugom i oživljavanjem. Poslije ratnih zbivanja, odmak od stresa pronalazi u prirodi te se 1994. godine priključuje Planinarskom društvu Dilj Gora čija je bila predsjednica u jednom mandatu. Pohodila je većinu hrvatskih planina, bila u slovenskim, austrijskim Alpama, bila je dio tima pri osvajanju Mont Blanca te osim u planinarenju sudjelovala je u izdavanju časopisa, organizaciji slikarske kolonije za uređenje Planinarskog doma, markaciji staza i brojnim drugim aktivnostima ukazujući na potrebu boravka u prirodi kao korisnog i zdravog načina života. U Općoj bolnici dr. Josip Benčević jedna je od onih liječnika koje ne srećemo puno, a o kojima gotovo u najvećoj mjeri ovise naši životi tijekom i poslije operativnih zahvata. Pokazivala interes i želju za promjenu organizacije zdravstvenog sustava s djelotvornim bolnicama i dobrom zdravstvenom zaštitom. Iako u mirovini od 2017. godine, zbog specifičnosti posla, i dalje je radno aktivna. Iskazujući poštovanje i zahvalnost za dugogodišnji stručni i profesionalni rad, izniman doprinos u promicanju vrijednosti ljudskog života, nesebičnu pomoć i skrb potrebitima, iskazanu solidarnost i humanost te podizanju ugleda liječničkog zvanja, na dobrobit čovjeka, dodjeljuje se javno priznanje Zlatna čaplja, nagrada i priznanje za životno djelo.

 

GRB GRADA SLAVONSKOG BRODA

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Dislocirani studij u Slavonskom Brodu, akademske 1999./2000. godine bio je druga visokoškolska ustanova na području Brodsko-posavske županije, u početku kao četverogodišnji stručni studij, a poslije s pojačanim programima iz područja povijesti, umjetnosti, informatike te stranih jezika. U nastavnome smislu iskorak predstavlja 2005. godina u kojoj počinje provedba suvremenih studija usklađenih s Bolonjskom deklaracijom na Integriranome preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom učiteljskom studiju. Daljnjim je ustrajnim radom i razvojem usustavljen sveučilišni program preddiplomskog studija ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja, a potom i diplomskog studija te 11. rujna 2014. godine Učiteljski fakultet mijenja naziv u Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti. Dislocirani studij u Slavonskome Brodu već 20 godina promiče znanost i kulturu u našemu gradu i županiji, ne samo obrazujući nove generacije učitelja i odgojitelja, već i brojnim znanstvenim i izvannastavnim aktivnostima djelatnika i studenata Fakulteta. Svake se godine upisuje oko 110 novih studenata, a interes za studiranje studenata iz svih krajeva Republike Hrvatske je višestruko veći. Osim toga, na studiju se svake godine cjeloživotno obrazuje 50 do 100 stručnjaka kroz dodatno pedagoško-psihološko obrazovanje čime se unapređuju ljudski potencijali u osnovnom i srednjem školstvu na području Brodsko-posavske županije i šire. Održavaju se brojne kulturne manifestacije, međunarodne znanstvene konferencije, skupovi, studentske konferencije te mnogi simpoziji, a društvenu  ulogu ističe i osnivanje Udruge studenata odgojnih i obrazovnih znanosti Futuri Magistri kao prve studentske udruge u županiji koja omogućuje uključivanje budućih akademskih građana u širi društveni život. Studenti, ujedno članovi studentske udruge pokazuju veliku uspješnost u provedbi nekoliko različitih projekata od kojih je jedan prepoznat i na europskoj razini, te u organizaciji brojnih edukativnih radionica i humanitarnih akcija na području grada i županije. U prigodi obilježavanja 20 godina postojanja, uspješnog rada, značajnog doprinosa na unapređenju i kvaliteti nastavnog procesa te povećanju znanstvenih, obrazovnih i ljudskih potencijala na dobrobit grada Slavonskog Broda, dodjeljuje se javno priznanje Grb Grada Slavonskog Broda.

 

 

mr.sc. Zdravko Janč, rođen 1938. godine,  kao specijalist dentalne medicine do umirovljenja radio je u Medicinskom centru u Slavonskom Brodu te osim stručnog i profesionalnog rada sudjelovao u raznim kulturnim i poglavito humanitarnim djelatnostima u kojima je svojim djelom i radom pokazao  iznimnu ljudskost, humanost i pozitivnu inspiraciju drugima. Jedan je od osnivača i najdugovječnijih volontera u Hrvatskoj koji je od svojih 80 godina života, 50 godina posvetio dugogodišnjem kontinuiranom humanitarnom radu Lige protiv raka te pomoći oboljelima od malignih bolesti, poticanju zdravih na očuvanju zdravlja eliminacijom rizičnih čimbenika koji uzrokuju nastanak i razvoj malignih bolesti. Aktivnim djelovanjem u brojnim programima Lige protiv raka u promicanju i unapređenju zdravstvene kulture utjecao je da sugrađani odlaze u što većem broju na preventivne preglede s ciljem ranog otkrivanja zloćudnih bolesti. Svojim radom zalagao se za ostvarenje Nacionalnog plana za borbu protiv raka što je smanjenje broja oboljelih i umrlih osoba od raka. Aktivno je sudjelovao u mnogobrojnim akcijama edukacije mladih, prikupljanja novčanih sredstava za kupnju vrijedne, moderne medicinske opreme za ranu dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju osoba oboljelih od malignih bolesti, a koja je donirana Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu. Dobitnik je niza zahvala i priznanja nacionalne Lige protiv raka i drugih humanitarnih organizacija, njegov vrijedni humanitarni rad prepoznat je u široj društvenoj zajednici te je proglašen za osobu "Ponos Hrvatske" u 2018. godini. Kako bi zahvalili za aktivno sudjelovanje, nesebično volonterstvo i izniman doprinos u promicanju i unapređenju zdravstvene kulture kao preventive u otkrivanju zloćudnih bolesti te dugogodišnju potporu i predani humanitarni rad kojim ostavlja neizbrisiv trag u radu Lige protiv raka na području našega grada na dobrobit čovjeka, dodjeljuje se javno priznanje Grb Grada Slavonskog Broda.

 

 

Krešimir Šipoš, rođen 1963. godine, hrvatski ratni vojni invalid, glavni policijski savjetnik, general bojnik u mirovini. Do kraja svibnja 1991. godine nalazio se na dužnosti zamjenika zapovjednika Posebne jedinice policije Ministarstva unutarnjih poslova s kojom je sudjelovao u akciji "Plitvice". Odlukom Ministarstva unutarnjih poslova krajem mjeseca svibnja 1991. godine postavljen je za zapovjednika Zbora narodne garde općine Slavonski Brod te u vrlo kratkom razdoblju formira dvije satnije u Slavonskom Brodu, jednu satniju u Novoj Gradiški i jednu satniju u Đakovu. Pristupaju mu aktivni i pričuvni policajci, kao i ostali dragovoljci. U mjesecu lipnju 1991. godine potpisuje profesionalni ugovor kao zapovjednik 3. bojne 3. gardijske brigade Zbora narodne garde te u obrani hrvatskog naroda i hrvatske države zapovijeda brojnim akcijama na području Slavonskog Broda i bivše općine, kao i na području Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Nove Gradiške i Okučana. Od samog osnivanja Kriznog štaba Općine Slavonski Brod bio je njezin član i aktivno je sudjelovao u njegovom radu i donošenju važnih odluka. Bio je raspoređen i na dužnosti Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kao zapovjednik Postaje prometne policije, šef Odsjeka kriminalističke tehnike, zapovjednik Policijske uprave, načelnik Odjela policije, te zamjenik načelnika Policijske uprave brodsko-posavske, a od 1. srpnja 1998. godine odlazi u vojnu invalidsku mirovinu. Odlikovan je ordenom Reda bana Jelačića, medaljom "Bljesak", "Oluja", Spomen plaketom Vukovar 1991, Spomenicom Domovinske zahvalnosti, Spomenicom Domovinskog rata, te brojnim drugim priznanjima Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, kao i Srebrnom plaketom Županijske skupštine Brodsko-posavske županije za doprinos u organiziranju i stvaranju prvih oružanih snaga Republike Hrvatske, za doprinos u obrani te za zalaganje u aktivnostima stvaranja moderne i učinkovite policije na području županije. Nakon umirovljenja kontinuirano svojim iskustvom i znanjem sudjeluje u radu i uvelike pomaže udruge proistekle iz Domovinskog rata, predsjednik je Udruge veterana 3. gardijske brigade "Kune", ogranak Slavonski Brod – "Kobre" kojima je bio prvi zapovjednik i osnivatelj, član je predsjedništva Udruge HVIDRA Slavonski Brod i delegat u zajednici Udruga HVIDRA Brodsko – posavske županije. Kako bi zahvalili za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta Republike Hrvatske te dugogodišnje nesebično zalaganje i pomoć u mirnodopskom vremenu na dobrobit građana i grada Slavonskog Broda, dodjeljuje se javno priznanje Grb Grada Slavonskog Broda.

 

 

mr.sc. Ivan Medved, rođen 1954. godine, profesor povijesti i filozofije koji je u Državnom arhivu Slavonski Brod je od 1990. godine. Svojim dosadašnjim dugogodišnjim radom ostvario je značajne rezultate, u prvom redu kao ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, koju dužnost obnaša od 1992. godine do danas. Osobito je zaslužan za uspješno očuvanje i zaštitno dislociranje tijekom Domovinskog rata vrijedne arhivske spomeničke građe, od koje i arhivske građe obitelji Brlić i Franjevačkog samostana, kao i za izniman doprinos adekvatnom rješenju uređenja arhivskog Odjela u Novoj Gradiški. Razmjerno dugo razdoblje u kojem obnaša ravnateljsku dužnost svjedoči o visokoj kvalitativnoj razini redovitih i izvanrednih poslova koji se pod njegovim ravnateljstvom kontinuirano obavljaju u Arhivu, od prikupljanja arhivske građe preko sređivanja i obrade arhivskih fondova do njihova stavljanja na raspolaganje korisnicima i drugih oblika javne prezentacije. U kulturnom i javnom životu Slavonskog Broda djeluje kroz raznovrsne aktivnosti Ogranka Matice hrvatske od njegove obnove 1990. godine, najprije kao član Upravnog odbora, pa kao potpredsjednik i naposljetku, od 2006. godine, kao predsjednik Ogranka. Na prijedlog Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 1997. godine, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je Danicom hrvatskom s likom Marka Marulića, priznanjem za osobite zasluge u kulturi. Tijekom više od tri desetljeća bavi se znanstvenim i stručnim radom, izlažući rezultate na simpozijima i objavljujući ih u autorskim i priređivačkim knjigama, katalozima, zbornicima i časopisima. U tim je radovima iz područja arhivistike i historiografije obradio brojne teme iz prošlosti Slavonskog Broda i Slavonije. Bio je jedan od inicijatora osnivanja Klasične gimnazije Fra Marijan Lanosović u kojoj je jedno vrijeme predavao povijest. Njegov uži interes je arhivistika i kulturno-prosvjetna povjesnica Slavonije i Baranje. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2009. godine magistrirao je s temom "Gimnazija u Slavonskom Brodu 1918.-2007.", dajući izniman doprinos istraživanju povijesti školstva u Slavonskom Brodu i istočnoj Hrvatskoj. 2017. godine izabran je za predsjedavajućeg Kolegija ravnatelja državnih arhiva u Republici Hrvatskoj. U godini obilježavanja 60 godina postojanja i rada Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, a prigodi  obilježavanja 65. godina života, za dugogodišnji stvaralački i organizacijski rad, sveukupni doprinos i iznimne rezultate na unapređenju arhivske djelatnosti, zaštiti, obradi i čuvanju arhivskog i registraturnog gradiva koje je kao izvorna baština nezamjenjiv izvor za proučavanje i razumijevanje naše povijesti, kulture i društvenih zbivanja, dodjeljuje se javno priznanje Grb Grada Slavonskog Broda.

 

"Limarija Jozić", obiteljski je obrt osnovan 1996. godine, za proizvodnju raznih proizvoda od metala, žljebova i sličnih limarskih proizvoda te ostalih završnih građevinskih radova i montaže građevinske limarije. Vlasnik Jozo Jozić, zanat je učio od oca, kao što i njegov sin ponosno danas uči od oca. Niti jedan dan nije radio izvan domovine, niti je to pomišljao. Radeći u svojoj državi, na brojnim terenima, s puno rada, truda i odricanja izgradio je novi objekt, proizvodnu halu od 500 m2, poslovne prostorije od 100 m2 i izložbeni salon od 100 m2 u Zoni malog gospodarstva Kolonija u gradu Slavonskom Brodu. Opremljeni su s mehaničkim i CNC strojevima, a uskoro dolazi i linija za proizvodnju trapeznih limova, kao prva u Slavonskom Brodu. Obrt se razvija i trenutno zapošljava sedam radnika sa stalnom potražnjom novih.  Kako bi zahvalili za sveukupne aktivnosti i ostvarene rezultate na razvoju i unapređenje kvalitete proizvodnog programa, ulaganju u nove tehnologije te poticajno djelovanje na razvoj obrtništva u gradu Slavonskom Brodu, dodjeljuje se javno priznanje Grb Grada Slavonskog Broda.

 

 

ŠTIT BERISLAVIĆA

 

Krešimir Šimić - Šima, Brođanin, rođen 1988. godine, u najmlađim godinama svog života ostaje bez oca koji je kao pripadnik slavne slavonskobrodske 108. brigade poginuo u Domovinskom ratu braneći svoj grad, svoje sugrađane i svoju obitelj. Kao student kineziologije htio je na nekakav osebujan način ostaviti trag i sjećanje u ovozemaljskom životu na poginulog oca i stradavanja koje je Slavonski Brod pretrpio u Domovinskom ratu te 2009. godine izdaje emotivnu knjigu poezije i proze  "Suze moje duše" koju predstavlja diljem Lijepe naše. Uz redovito školovanje radi kao vanjski suradnik kulturno-političkog tjednika "Hrvatsko slovo" te pisanom riječju prenosi glas o problematici hrvatskih branitelja i djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Po završetku više kineziološke, pobjeđuje želja iz djetinjstva i upisuje Policijsku akademiju na kojoj nastavlja pisati poeziju i pjesme te kao govornik na nastupima Glazbenog orkestra Policijske akademije prenosi duboke emotivne osjećaje. Po završetku Policijske akademije zapošljava se u Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijsku upravu brodsko-posavsku te uz posao interventnog policajca završava Visoku policijsku školu, smjera kriminalistike. Kao pripadnik Interventne jedinice policije, Policijske uprave brodsko – posavske, s velikim ponosom, tri godine za redom sudjeluje u ekstremno teškom natjecanju "Best Soldier Competition" (na 45 iscrpljujućih kilometara, noseći opremu tešku 25 kilograma, vojnici svladavaju više od 15 zadaća) u kojem se od 150 izabranih najboljih vojnika i policajaca iz desetak zemalja natječe za titulu najboljeg i najspremnijeg vojnika te svake godine završava između dvadesetak najboljih. Kao veliki zaljubljenik u svijet sporta, poglavito atletike, kraljice sportova, ovaj Brođanin izuzetno je poznat u svijetu trčanja kao ultramaratonac koji već 17 godina, na više od 150 domaćih i međunarodnih ultramaratonskih utrka, s prijeđenih 60.000 kilometara, predstavlja svoj grad u najboljem svijetlu. S izuzetnim ponosom i velikim emocijama, u znak sjećanja na Domovinski rat, kao najmlađi trkač, sedmi put za redom završava jedan od najtežih ultramaratona u Europi, ultramaraton Zagreb – Vukovar, čiju je nevjerojatnu dužinu od 350 kilometara istrčao za rekordnih 36 sati i 45 minuta, a prošle, 2018. godine, jedan je od pet Hrvata koji su u 18 godina postojanja te teške ultramaratonske utrke uspjeli pobijediti i donijeti trofej u svoj grad. Kao kruna njegovog života, odrastanja bez oca, ljubavi prema obitelji, sportu i trčanju te gradu Slavonskom Brodu i Slavoniji, kao duboki naklon brodskim braniteljima i djeci poginuloj u Domovinskom ratu snimio je film "Smije li ratnik plakati" koji je na premijeri u Slavonskom Brodu, s rekordnom posjećenošću u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić Mažuranić", prikazan dva puta u jednoj večeri te u Zagrebu, u Kinu Europa, uz priznanje i posjećenost visokih državnih, sportskih i kulturnih dužnosnika. Filmom "Ratnik", kako ga od milja naziva, na brojnim školskim i sveučilišnim tribinama diljem Lijepe naše, i dalje svjedoči o hrabrosti i prkosu Brođana, kao i o snažnoj opomeni za budućnost, jer, kako voli istaknuti, sve materijalno prolazi, a ono što iza nas ostaje su naša djela, dobra djela. Kako bi zahvalili za plemenitost, entuzijazam, nenametljivu predanost i nesebični doprinos u promicanju ljudskih i moralnih vrijednosti, pomicanju granica ljudske izdržljivosti kao i ostvarena postignuća u iznimno teškoj atletskoj ultramaratonskoj disciplini te daljnje aktivnosti na ponos grada i građana Slavonskog Broda, dodjeljuje se javno priznanje Štit Berislavića.

 

 

Ranko Milutinović, rođen 1952. godine, član Udruge slijepih nakon gubitka vida 1992. godine i aktivan član i organizator športsko-rekreativne sekcije za slijepe i slabovidne osobe. Svojim radom zaslužan je za postizanje vrhunskih rezultata u sportu te promidžbi Udruge slijepih Slavonski Brod i Sportsko rekreativne udruge slijepih Slavonski Brod. Uspješno vodi sekciju kuglanja te 2005. godine postiže vrhunske rezultate osvajanjem srebrne medalje s Reprezentacijom Hrvatske u kuglanju za slijepe na Europskom prvenstvu u Rijeci čime je stekao status vrhunskog sportaša I. kategorije Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Tijekom 15 godina nisu izostali vrhunski rezultati, osvajanja prestižnih mjesta, medalja i priznanja na brojnim državnim, europskim i svjetskim natjecanjima u kuglanju za slijepe osobe. S Hrvatskom reprezentacijom, 2008. godine, na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj, osvaja zlatnu medalju, u pojedinačnoj konkurenciji osvaja srebro te u singlu broncu i u naš grad donosi tri medalje. Kako bi zahvalili za dugogodišnji ustrajni i predani rad, izniman doprinos u promicanju športskih aktivnosti slijepih osoba, ostvarene vrhunske rezultate u kuglanju kojim promiče ime grada Slavonskog Broda, dodjeljuje se javno priznanje Štit Berislavića.

 

Ivan Salantić, rođen 1949. godine, od svoje petnaeste godine do preseljenja u Slavonski Brod, 1977. godine igrao je nogomet u mjesnom nogometnom klubu, a u Slavonskom Brodu se aktivno uključio u sportsku rekreaciju. Jedan je od organizatora i aktivnih sudionika sportske rekreacije u Hrvatskim željeznicama gdje je radio do umirovljenja, kao i sportske rekreacije tadašnje Općine Slavonski Brod. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća aktivno je radio u Upravi Nogometnog kluba Željezničar, a od 1997. godine počeo je s rekreativnim trčanjem, da bi se kasnije aktivno uključio u rad Trkačkog kluba Brace čiji je danas dopredsjednik. U početku je trčao polumaratone, 21.097 kilometara, a u proljeće 2017. godine istrčao je svoj prvi službeni maraton, Plitvički maraton, 42.195 kilometara. Iste godine, istrčao je Zagrebački maraton, a iduće, 2018. godine ponovio je Plitvički maraton. Od 1975. godine, uz redovan posao bavi se novinarstvom te je još uvijek aktivan u sportskom novinarstvu kao honorarni dopisnik. U prigodi obilježavanja 70 godina života i aktivnog bavljenja trčanjem kao iznimno teškom atletskom disciplinom te iznimnog doprinosa u sportskoj djelatnosti koji je poticaj mladim generacijama u razvoju svijesti o sportskom i zdravom načinu života, dodjeljuje se javno priznanje Štit Berislavića.

 

Zoran Tomac, volonter od 2003. godine u Domu za starije i nemoćne osobe koji  uz radnog terapeuta vodi i uvježbava pjevački zbor Doma koji nastupa na priredbama koje se organiziraju za sve značajnije datume. Davanjem svog slobodnog vremena, znanja i iskustava, entuzijazma i energije značajno doprinosi razvoju zajednice i društva te osnažuje korisnike Doma i potiče ih na sudjelovanje u raznim aktivnostima. Svake srijede okuplja svoje prijatelje glazbenike te u jutarnjim satima u holu Doma održavaju glazbeni program za sve korisnike po čemu je Dom u Slavonskom Brodu jedinstven u Republici Hrvatskoj. Naime, jedini je to Dom koji ima svoj instrumentalni sastav i takav oblik druženja. Također organizira i razne koncerte uz sudjelovanje svojih prijatelja pjesnika i korisnika Doma, primjerice za Valentinovo i Dan proljeća, koji su postali već tradicionalni. Na veliko oduševljenje korisnika organizira posjet Satiričkog kazališta, gitarom i glazbenim umijećem uveliča Svetu misu na blagdan  Svetog Ivana Pavla II, zaštitnika kapelice Doma, a godinama uvježbava korisnike za nastup na Festivalu 50+ koji se održava svake godine u Koprivnici na kojem je Dom prošle godine osvojio drugo mjesto stručnog žirija. Kao vedra, nasmijana i pristupačna osoba, s puno entuzijazma te iznimnim zalaganjem spreman je pomoći, uputiti toplu riječ i odvojiti svoje vrijeme za starije, nemoćne i sve druge osobe u potrebi što pokazuje volontiranjem i nesebičnom angažmanu u brojnim ostalim udrugama u gradu. Kako bi zahvalili za dugogodišnji entuzijazam, humanost, nesebično zalaganje, potporu i služenje osobama u potrebi te podizanje svijesti o značenju volonterstva na dobrobit društva, dodjeljuje se javno priznanje Štit Berislavića.

 

 

Edi Gustin, magistar likovne pedagogije, akademski slikar koji od 2012. godine volontira u Kreativnoj udrugi mladih iz Slavonskog Broda na promociji urbane i vizualne kulture grada putem SB grafiti festa. Središte njegova rada je kultura sjećanja i način na koji murali podsjećaju Brođane o gradskoj prošlosti, sadašnjosti i tvore svojevrsne spomenike povijesti grada i njegovog identiteta. Urbani prostor ima veliku važnost kao plodno tlo za razvoj vizualnih intervencija, izražavanje želja i novog oblika komunikacije. Murali na određeni način dopuštaju da sami konstruiramo svoje znanje nekom vrstom upoznavanja i prepoznavanja stavljajući naglasak na sliku, njezin kulturni značaj, društvenu praksu odnosno vizualizaciju društvene realnosti. Radovi su popraćeni brojnim novinskim, internetskim člancima i reportažama što upravo pridonosi većem informiranju ljudi, njihovim pozitivnim stavovima te težnji za još više njegovih volonterskih projekata u Slavonskom Brodu. Od projekata za izdvojiti je mural Tvrđave Brod, Most preko Save, Mario Mandžukić i Ivica Olić na stadionu pokraj Save, Regoč i Kosjenka Ivane Brlić Mažuranić na jednom od glavnih raskrižja u gradu, Klepetan i Malena i podmorje. Svaki od murala zahtjeva iscrpne pripreme, fizički rad te svakako financijsko i vremensko odricanje, međutim oni su od iznimne važnosti kako za autora tako i za građane, jer je upravo takva intervencija urbanog prostora novi oblik ljudske komunikacije i zajedništva. Autorove murale možemo promotriti iz perspektive stvaranja novih vrijednosti, gdje se na postojeću priču dodaje drugačiji urbani narativ s naglaskom na promijeni i pozitivnom iskorištavanju površine. Kao dobronamjerna i nesebična osoba nastoji prevladati i promijeniti monotoniju, užurbanost, buku grada i dati novu vrijednost neiskorištenim površinama, zidovima i zgradama te konstruirati i izgraditi drugačija značenja i dati identitet koji će biti dostupan svim građanima Slavonskog Broda. Posljednjih osam godina dao je nemjerljiv doprinos gradu Slavonskom Brodu, oslikao je osam projekata uređenja oronulih zidova i pročelja iscrtavanjem murala i time uljepšao okoliš lokalne zajednice. Kao poseban doprinos je ime  grada Slavonskog Broda koje je našlo mjesto u udžbeniku sedmog razreda "Volimo hrvatski!" u izdanju Profila, podnaslova "Volimo Slavonski Brod". Portret Marija Mandžukića obišao je svijet te je kao jedini takav mural poznatog sugrađana uvrstio grad Slavonski Brod putem brojnih portala i društvenih mreža na svjetsku kulturnu kartu. Kako bi zahvalili na iskazanom talentu, visoko profesionalnom radu i obogaćivanju umjetničkog stvaralaštva te iznimnom doprinosu u promociji grada Slavonskog Broda kao prepoznatljivog mjesta na graffiti karti svijeta, dodjeljuje se javno priznanje Štit Berislavića.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Informativno glasilo

Informativno glasilo Grada Slavonskog Broda

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave