Ispis
mt_ignore
Europska unija
Zajedno do fondova EU
 
 esif

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog Fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Naziv projekta:
Energetska obnova javne rasvjete u Slavonskom Brodu
Korisnik:
Grad Slavonski Brod
Kratki opis projekta:
Postojeći sustav javne rasvjete u Slavonskom Brodu velikim dijelom ne ispunjava svjetlotehničke kriterije propisane normom HRN EN 13201, što negativno utječe na sigurnost prometa i vizualnu sliku grada. Osim toga, svjetiljke su neefikasne, zbog čega se troši više energije nego što je potrebno. Postojeće svjetiljke nemaju odgovarajuću zaštitu od prodora krutih čestica i vlage, što uzrokuje češće kvarove žarulja i predspojnih uređaja. Zbog same konstrukcije svjetiljki značajan dio svjetlosnog toka se emitira iznad horizonta. Posljedica toga je svjetlosno onečišćenje.
Projektom je planirana zamjena postojećih svjetiljki novim efikasnijim svjetiljkama koje se temelje na suvremenoj LED tehnologiji, čime će se bitno povećati jednolikost rasvijetljenosti pločnika. Projektirana javna rasvjeta zadovoljit će kriterije propisane normom HRN EN 13201. Nove svjetiljke konstrukcijski su izvedene tako da minimiliziraju svjetlosno onečišćenje i ne uzrokuju neugodno blještanje, te su efikasnije od postojećih. Manja potrošnja energije znači manju emisiju stakleničkih plinova u atmosferu i manje troškove za energiju.
Ugradnjom novih svjetiljki odgovarajućeg stupnja zaštite produljiti će se radni vijek ugrađene opreme i smanjiti troškovi održavanja javne rasvjete.
Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
Realizacijom projekta cilj je postići značajno povećanje sigurnosti u prometu, smanjiti svjetlosno onečišćenje, smanjiti potrošnju električne energije, smanjiti troškove održavanja javne rasvjete te poboljšati vizualnu sliku grada uz vrlo brzi povrat uloženih sredstava kroz uštedu u potrošnji električne energije.
Ukupna vrijednost projekta i iznos koji sufinancira EU:
15.000.000,00 kn
Razdoblje provedbe projekta:
03.02.2020.-31.12.2020.
Financiranje projekta:
Grad Slavonski Brod je sklopio Ugovor o kreditu sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, zastupanog temeljem punomoći po Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak. Ugovor o kreditu sklopljen je na temelju Programa kreditiranja „ESIF Krediti za javnu rasvjetu“. „ESIF Krediti za javnu rasvjetu“ je financijski instrument za koji su sredstva osigurana iz sredstava Europske unije, iz Strukturnih i investicijskih fondova, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., »Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije«, s ciljem povećanja učinkovitosti sustava javne rasvjete.
Kontakt osobe za više informacija:

Matej Dolibašić, mag.ing.el.
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: 035/217-062

Tamara Mokricki, mag.ing.aedif.
e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: 035/217-030

Za više informacija o EU fondovima posjetite web stranice:

mu logo

 

 

hbor

 

fondovi

OP konkurentnost i kohezija