Ostale vijesti

Slavonski Brod ponovo dobio najvišu ocjenu za transparentnost proračuna

gradska uprava cvijece

„S ponosom mogu reći da je naš Slavonski Brod jedan od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. Sustavno i otvoreno komuniciramo s građanima zahvaljujući kojima imamo jasnu viziju što je uistinu potrebno poboljšati u našemu gradu. Zahvalni smo za ovo sedmo priznanje koje je pokazatelj kvalitetnog rada Gradske uprave u dobroj komunikaciji sa svim građankama i građanima Slavonskog Broda kojima na jednostavan i razumljiv način činimo informacije o proračunu dostupnima, a njihovi prijedlozi i mišljenja sudjeluju u samom kreiranju proračuna“  izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara povodom rezultata istraživanja „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“ koje je danas predstavio Institut za javne financije.

Istraživanjem se analizirala i ocijenila transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina, odnosno 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Grad Slavonski Brod danas je dobio sedmo po redu priznanje za transparentnost proračuna te je s ocjenom „izvrstan“ ponovo među najboljim gradovima u Hrvatskoj.

Naime, dosada je Grad dobio nagrade za najtransparentniji gradski proračun, nagrade za transparentnost i odgovornost tijela lokalne i regionalne samouprave te dvije vrlo visoke ocjene za otvorenost proračuna građanima. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne i pravovremene razumljive informacije o proračunu o omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Tako je osim detaljnih informacija o proračunu za tekuću godinu te informacija o izvršenju proračuna, na stranicama Grada Slavonskog Broda objavljen pojednostavljen proračunski vodič za građane i obrazac putem kojeg svi zainteresirani mogu dostaviti svoje prijedloge o projektima i investicijama koje smatraju prioritetnima. Podsjetimo da je samo u protekloj 2017. godini Gradska uprava zaprimila oko 500 takvih prijedloga.

Također, zahvaljujući izravnom radijskom prijenosu ili prijenosu putem live-streama građanima je omogućen uvid u odluke koje se donose na sjednicama Gradskog vijeća, a na web stranicama Grada objavljeni su i tonski zapisi održanih sjednica.  

Upravo zbog ovakvog pristupa i djelovanja, čitav postupak kreiranja, usvajanja i provođenja proračuna za građane Slavonskog Broda je u potpunosti javan i transparentan.

Rezultate istraživanja možete pogledati na internetskim stranicama Instituta za javne financije.

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Slavonski Brod ponovo dobio najvišu ocjenu za transparentnost proračuna

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.