Ostale vijesti

Održana 8. sjednica Gradskog vijeća

IMG 8784

Danas je u Velikoj vijećnici održana 8. Sjednica Gradskog vijeća, odnosno treća ovogodišnja sjednica na kojoj se raspravljalo o deset točaka dnevnog reda.

Sjednica je otvorena pitanjima gradskih vijećnika u okviru Aktualnog prijepodneva među kojima su se ona prva odnosila na koji se način potiče poduzetništvo u gradu Slavonskom Brodu i u kojoj je fazi uređenje poduzetničke zone na Bijelišu. Gradonačelnik Mirko Duspara odgovorio je da se u zoni „Bijeliš“ trenutačno provode arheološka istraživanja na površini od 30.000 m2 u vrijednosti oko milijun kuna, a koja je su obvezujuća za Grad. Isto tako, napomenuo je da se kontinuirano podupire poduzetnike, pogotovo one koji otvaraju nova radna mjesta, ali isto tako da Grad ne može davati one povlastice poduzetnicima koje su u nadležnosti države.

Iako je u okviru pitanja vijećnika gradonačelnik na prošloj sjednici detaljno obrazložio poduzete mjere, tijek i razmjere ekološke katastrofe i krize s onečišćenom vodom, neke od vijećnika je zanimalo zbog čega se u medijima i javnosti za to optuživala tvrtka koja je radila ispitivanje produktovoda. Nadalje, vijećnica je napomenula da su bili samo kontaminirani uzorci vode, a ne i sama voda. Gradonačelnik Mirko Duspara je upozorio da građani i Grad Slavonski Brod niti tri mjeseca nakon ekološke katastrofe još nemaju službeno izvješće o tome tko je onečistio vodu i tko je odgovoran za to, a da je sve izneseno u javnost i medije tijekom krize s vodom, ujedno i činjenično napisano u nalazu inspektorice Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša te da nikakve druge činjenice, a niti ikakve druge optužbe nisu iznesene. Nastavno na to, predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta vijećnicima je napomenuo da će i sam službeno poslati upit policiji o istrazi onečišćenja vode s obzirom da je to pitanje od velike opće i društvene važnosti.

Isto tako, pojedine vijećnike je zanimalo zašto je ipak potpisan Sporazum s Vinkovačkim vodovodom i kanalizacijom, na što je gradonačelnik odgovorio da ovakav sporazum koji je sada potpisan, nije bio ranije predložen, a da su u svemu najvažnija zaštita interesa građana grada i okolice koji se ne mogu dovesti u situaciju da u slučaju kao što je bio ekološki incident, ostanu bez pitke vode.

Jedno od pitanja bilo je hoće li se ravnateljima dozvoliti raspisivanje natječaja za učitelje u produženom boravku, na što je gradonačelnik odgovorio da se sve radi po zakonu, a da se uspjeh produženog boravka, kao zajednička inicijativa roditelja i Grada, očituje u činjenici da ga je u proteklog školskoj godini polazilo više od 300 učenika i da se provodi u svim gradskim redovnim osnovnim školama. Nadalje, jedno od pitanja je bilo i uključivanje stipendija postdoktoranata u Fond stipendiranja koji bili neizostavna pokretačka snaga Sveučilišta u Slavonskom Brodu, a za manifestaciju „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“ predloženo je da postane strateška manifestacija Grada.

Nakon pitanja gradskih vijećnika prešlo se na dnevni red sjednice na kojoj je najprije usvojen Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Slavonskog Broda za 2017. godinu.

Prihvaćeno je Izvješće o stanju sigurnosti na području grada Slavonskog Broda za proteklu 2017. godinu koje je pokazalo da je stanje sigurnosti na području grada dobro. Unatoč nekim novim pojavnostima, kroz niz preventivnih mjera i projekata, u proteklog godini zabilježeno je smanjenje broja prekršaja protiv javnog reda i mira, krađa i teških krađa te oštećenja, a povećan je broj riješenih slučajeva vezanih za organizirani kriminal i prekršaja iz zlouporabe opojnih droga. Broj prometnih nesreća približno je isti kao i prošle godine, a broj poginulih isti je kao i 2016. godine. Kao jedan od budućih prijedloga policije je i postavljanje video nadzora na određene lokacije javnih površina što bi poboljšalo prevenciju i dokazivanje prekršaja zbog čega bi stanje sigurnosti bilo još bolje, a rezultati još kvalitetniji.

Jedna od novih budućih projekata koji će zainteresirati građane sigurno je rekonstrukcija i obnova rodne kuće Đure Đakovića za što je Gradsko vijeće danas jednoglasno usvojilo prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja  „Rekonstrukcija-obnova rodne kuće Đuro Đaković“ kroz mjeru 07 iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. Realizacijom projekta višenamjenska infrastruktura bio bi kulturno-turistički centar informacija i podrška događanjima takve vrste. Također, projekt je značajan ne samo za lokalno stanovništvo, turiste i posjetitelje, civilne organizacije i udruge, već i širu lokalnu zajednicu uključujući područje cijele Brodsko-posavske županije.

Zasigurno jedna od važnijih točaka dnevnog reda bio je prijedlog Mreže osnovnih škola grada Slavonskog Broda. Danas je nekoliko područnih škola na području grada preraslo svoje matične škole, a kako bi se poboljšali uvjeti boravka, organizacije nastave i vremena djece i učenika Gradsko vijeće danas je usvojilo prijedlog Mreže osnovnih škola grada Slavonskog Broda.

Nadalje, s temeljnim strateškim ciljem osiguranja mladima u Slavonskom Brodu uvjeta za ugodan i kvalitetan život, Savjet mladih Grada Slavonskog Broda predložio je usvajanje Odluke o izradi Strategije mladih Grada Slavonskog Broda. Prijedlog Odluke je jednoglasno usvojen, a Strategija mladih će se temeljiti na EU strategiji za mlade, UN strategiji za mlade te Nacionalnom programu za mlade. Nositelj izrade je Grad Slavonski Brod u koordinaciji s Radnom skupinom Savjeta mladih Grada Slavonskoga Broda.

Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi Grada Slavonskog Broda, Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na području grada Slavonskog Broda i prijedlog Odluke o imenovanju Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta. Također, usvojen je prijedlog Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području grada Slavonskog Broda.  

Prijenos 8. sjednice Gradskog vijeća građani su mogli uživo pratiti putem radio prijenosa lokalne radio postaje i putem službene internetske stranice Grada Slavonskog Broda.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Održana 8. sjednica Gradskog vijeća

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.