Drago nam je što se u rješavanje ovog problema uključila i najviša državna razina, no bez suradnje Republike Hrvatske, Ruske Federacije i Federacije Bosne i Hercegovine teško možemo očekivati neko skorije i adekvatno rješenje. Zbog toga se nadam kako će angažman predsjednice Grabar-Kitarović doprinijeti početku dijaloga sve tri strane. Od Vlade Republike Hrvatske očekujemo što skoriji početak angažmana kako bi Hrvatska što više doprinijela projektu plinofikacije brodske rafinerije, što će posljedično smanjiti i zagađenje zraka u našem gradu“ izjavio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara nakon današnjeg radnog sastanka s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Gradonačelnik Duspara iskoristio je ovu priliku  kako bi još jednom istaknuo zabrinutost građana Slavonskog Broda zbog prekomjerenog zagađenja zraka te je izrazio spremnost za suradnju u rješavanju ovog problema s predsjednicom Grabar-Kitarović.
„Smatram kako je dijalog sve tri strane ključan u rješavanju ovog problema i predložit ću potpisivanje memoranduma o razumijevanju svih strana uključenih ili pogođenih ovim problemom. O ovom problemu izvjestit ću premijera Plenkovića, ruskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj i premijera Federacije Bosne i Hercegovine, a spremna sam i na razgovor s gospodinom Dodikom.  Vladi Republike Hrvatske predložit ću i osnivanje radne skupine koja bi trebala početi raditi na izradi rješenja,“istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Današnji sastanak u Slavonskom Brodu organiziran je povodom susreta predsjednice Grabar-Kitarović s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije, gospodinom Sergejem Lavrovom, na marginama sigurnosne konferencije u Njemačkoj proteklog tjedna. Ministar Lavrov je prilikom tog susreta izjavio kako u rješavanju ovog problema treba podršku Republike Hrvatske, prije svega u izgradnji plinovoda do granice s Federacijom BiH.

Tijekom današnjeg dana usuglašeno je kako je potrebno krenuti s ubrzanjem modernizacije naftnog postrojenja rafinerije u Bosanskom Brodu, a predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako će se svojim radom nastaviti zalagati za pronalazak što skorijeg i adekvatnijeg rješenja problema.

Uz gradonačelnika Dusparu sastanku je prisustvovao i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te predstavnici građanskih inicijativa koji se zalažu za rješavanje problema s brodskom rafinerijom, kao i saborski zastupnici s područja Brodsko-posavske županije.

Grad Slavonski Brod i dalje će raditi na rješavanju problema zagađenosti zraka i zaštite prava svojih građana, a nadamo se kako će se i nadležne institucije zajedno s državnim vrhom čim prije uključiti u ovaj proces.

Nalazite se ovdje: Naslovnica ODNOSI S JAVNOŠĆU Press - Objave za medije Priopćenje za medije - Duspara predsjednici RH: „Ne možemo više čekati, trebamo konkretna rješenja“